Slechts een enkeling haalt droog (en liefst in de snelste tijd) de overkant, maar dat mag de pret absoluut niet drukken. (archieffoto 't Veerhuys)
Slechts een enkeling haalt droog (en liefst in de snelste tijd) de overkant, maar dat mag de pret absoluut niet drukken. (archieffoto 't Veerhuys)

Het is weer zover: zaterdag 13 augustus 44e NK Sprietlopen bij ‘t Veerhuys

Algemeen 681 keer gelezen

Puttershoek - Zaterdag 13 augustus is het dan eindelijk zo ver! Na 3 jaar afwezigheid kan er tot genoegen van de vele fans weer over de haven van Puttershoek gelopen worden via de Spriet! De eerste ronde zonder zeep, de 2e ronde met zeep!

 Na afloop van het NK Sprietlopen begint natuurlijk de Afterparty! Na de prijsuitreiking is rond 17.15 uur en daarna zal feest zanger René van Duijn de party starten met zijn vrolijke liedjes! De pauzes en opbouw naar de hoofd act zal de eigen Dj Danzz vullen met zijn opzwepende beats! 

Vanaf 21.00 uur staat de bekendste party dj van de Hoeksche Waard weer te draaien bij de after van het NK Sprietlopen, we hebben het natuurlijk over Feest Dj René! Het feest op zaterdag is afgelopen om 02.00 uur.  

Vrijdag indrinkavond
In aanloop naar het NK Sprietlopen is er vrijdag 12 augustus weer de “indrink avond” met Coverband Triple A. Het terrein gaat vrijdag 12 augustus open om 19.30 uur. Vanaf 21.00 Coverband Triple A, rond 23.00uur Dj Danzz. De Indrink Avond is afgelopen om 01.00 uur. Entree voor beide dagen is gratis, er wordt alcohol geschonken vanaf 18 jaar.
Het advies is zoveel mogelijk lopend of met de fiets of scooter te komen, die kan je parkeren op het grasveld. Auto’s kunnen beperkt in de buurt worden geparkeerd of anders rond het winkelcentrum van Puttershoek.

Inschrijven/deelname
Het NK Sprietlopen is voor alle leeftijden vanaf 5-6 jaar, inschrijven kan je het beste op de dag zelf doen vanaf 11.0 uur bij de jury in het café ‘t Veerhuys. Ook kan je meedoen als team (5 personen). Deelnemen is gratis en op eigen risico.

Veerpont

De veerpont is op zaterdag 13 augustus bereikbaar via de achterkant van de westhavenzijde en ligt in de havenmond en vaart tot 21.00 uur voor het NK Sprietlopen.

Voor de kinderen is er ook veel te doen zoals onder andere een springkussen waar je met blote voeten op mag spelen. Je kan je ook laten schminken tegen betaling bij de Schminkert op het terras. Er is volop te eten en te drinken, o.a. frietjes en broodjes hamburger worden verkocht op de dijk.

Historie
Jaarlijks organiseert ‘t Veerhuys het NK Sprietlopen! Vooral deelnemers uit de buurt doen mee maar ook sportievelingen uit de rest van het land zijn die dag speciaal in Puttershoek voor dit Nederlands Kampioenschap. Het NK Sprietlopen bestaat al heel wat jaren maar hoe is dat sprietlopen nou eigenlijk ontstaan?

Het Nederlands kampioenschap Sprietlopen begon in 1968 aan de bar van cafe ‘t Veerhuys. Het begon eigenlijk als een geintje want er moest iets gebeuren in de haven vond men, dus zo begon sprietlopen.
Het recept is eenvoudig: lopen over een paal van 20 meter over de haven. De bedoeling is de 1e loop over een droge paal, maar dan. Voor e 2e loop wordt er 2 meter zeep op het midden van de paal gesmeerd. En zien dan maar eens droog over te komen. Toch lukt het een aantal mensen elk jaar. Lef, stevig doorlopen en een portie geluk zijn onmisbare elementen vertelde een oud winnaar eens aan de redactie van Het Kompas.
Het was een groot succes en ze deden het nog een jaar. Na de 10e editie overleed de eigenaar van ‘t Veerhuys, Pleun Verkerk, vader van de legendarische schaatser Kees Verkerk. De carnavalsvereniging van Puttershoek nam in 1977 het sprietlopen over.

In 1986 kwamen er nieuwe eigenaars in cafe ‘t Veerhuys en die hebben toen de organisatie van het sprietlopen weer overgenomen. In 1992 bleek het sprietlopen niet meer zo ín’ en de organisatoren besloten te stoppen met het NK Sprietlopen. 

Maar in 1996 werd het toch weer nieuw leven ingeblazen en met succes. Het sprietlopen is sindsdien een absoluut blijvertje. En dat voor een evenement met een paal en een doos groene driehoek zeep!!

Meer informatie is te vinden via: Event NK Sprietlopen, https://fb.me/e/13yIsKTRI . Of kijk op www.veerhuys.tk.

Uit de krant

Uit de krant