Joyce en Vincent heten iedereen vanaf zaterdag van harte welkom in Gallery Griend. (foto: Debby van de Graaf)
Joyce en Vincent heten iedereen vanaf zaterdag van harte welkom in Gallery Griend. (foto: Debby van de Graaf)

Nieuwe Gallery Griend: ‘Zeg nou zelf: wie heeft er zulke ramen thuis?’

Algemeen 1.606 keer gelezen

Oud-Beijerland - Van boerenschuur naar kerk, naar kringloop en nu naar ‘Gallery Griend’.  Het karakteristieke pand aan de Kerkstraat 35a met het zwarte hek heeft al heel wat bestemmingen gehad. Zaterdag 19 november is de opening en kan iedereen een kijkje gaan nemen.

‘Oudere Beijerlanders’ kennen het Kerkstraatkerkje nog wel als het ‘Baarsenkerkje’, naar één van de families die daar kerkten. Het kerkgebouw hoorde bij de Nederduits Gereformeerde Gemeente, een kleine geloofsgemeenschap met enkele kerken in Nederland. Oud-Beijerland was de laatste gemeente van dit kerkverband. Eind vorige eeuw werd de laatste dienst gehouden en daarna kreeg Woord & Daad de beschikking over het pand voor een symbolisch bedrag. Jarenlang zat er een goedlopende kringloop van Stichting Woord & Daad in, één van de eerste in die tijd. In de preekstoel was een provisorisch pashokje gemaakt. De staat van het kerkje, ooit als boerenschuur gebouwd in 1905, ging echter steeds meer achteruit.  

Vincent van de Griend en Joyce van de Geijn waren al langere tijd op zoek naar een klushuis. Hij is van het type creatieveling, heeft een eigen klusbedrijf en schildert daarnaast abstracte werken. Samen met zijn partner had hij al wat panden in het centrum bekeken maar dat liep allemaal op niets uit. ‘We kenden dit kerkje wel’, vertelt Vincent, ‘we waren een keer op bezoek bij de buurman. Toen zagen we dat er best wat mogelijkheden waren, zoals een dakterras. Ik ben gewoon maar eens naar binnen gestapt, de kringloop zat er toen nog en zo is de zaak gaan rollen.’

Fijne sfeer

Er moest heel wat gebeuren aan het pand. ‘Vooral de voorkant en het dak bleken in heel slechte staat’, legt Joyce uit, ‘dat hebben we allemaal vernieuwd. Isolatie was er ook nauwelijks, maar we zagen de potentie van het pand en waren erop voorbereid dat heel veel tegen zou vallen, in die zin is het eigenlijk nog meegevallen.’ Beneden herinneren een lange kerkbank (niet origineel) en vooral de karakteristieke kerkramen nog aan de functie van weleer. ‘Het klikte meteen toen we binnenkwamen, er hing een fijne sfeer. Zeg nou zelf, wie heeft er zulke ramen thuis’, wijst Vincent. Het pand kreeg een woonbestemming, de twee wonen boven, beneden in de oude kerkzaal is een mooie open ruimte voor een gallery.
Al langer wilden ze allebei een ruimte om de eigen kunst van Vincent te kunnen etaleren, maar die ook beschikbaar te stellen voor gastexposanten. ‘Het moet een soort ontmoetingsplek worden’, legt Vincent uit, ‘dit kerkje kent iedereen en is toch een soort publiek bezit. We vinden het gewoon leuk mensen over de vloer te hebben. Onze keuken is beneden, je kan hier een kop koffie krijgen al wordt het zeker geen bar. Mensen kunnen hier gewoon naar binnen lopen en kunst kijken en eventueel kopen. Regelmatig zullen we wisselen van exposities.’

‘We zijn nu eenmaal geen types voor een standaard doorzonwoning’, valt Joyce bij. Zij biedt in de gallery leuke spullen te koop aan, zoals vazen en ander keramiek. Er staat al een stoel van een kunstenaar die straks ook kleurrijke kunstwerken van Vincent gaat bedrukken op shirts. Er zijn contacten met glas-in-loodkunstenaar John Dalessi en ook muziek krijgt een plek. Er staat een vleugel te glanzen en musici krijgen in de toekomst hier een podium voor concerten in een intieme setting. ‘Het wordt een mix van kunstzinnig aanbod’, denkt Vincent.

Opening

Zaterdag 19 november is iedereen welkom tussen 12.00 en 18.00 uur. Er is kunst te bewonderen, er zijn collega-kunstenaars, Pinwin & Steve Nijbroek en dj Robert van der Kroft, bekend tekenaar van Sjors & Sjimmie’, zorgt voor de muziek. Om 15.00 uur opent wethouder Harry van Waveren de gallery officieel. 

In principe is Gallery Griend daarna elke zaterdag open van 12.00 tot 17.00 uur. Buiten komt een groot bord met aankondigingen van activiteiten. ‘Ik denk dat veel mensen best nieuwsgierig zijn hoe het geworden is, ze zijn van harte welkom,’ besluit Vincent.

(tekst: Conno Bochoven)

Uit de krant

Uit de krant