Afbeelding

Vlag hangt uit voor TOS

Algemeen 973 keer gelezen

Hoeksche Waard - Bij Jelte (9 jaar) hangt deze week de TOS vlag uit. Dit om TOS bekendheid te geven in de Hoeksche Waard. Jelte heeft zelf TOS en heeft dus dagelijks te maken met de problemen die dit hem opleveren. 

Wat is TOS? TOS staat voor taalontwikkeling stoornis. Ruim 5% van de kinderen heeft een vorm van TOS. Dit komt meer voor dan bijvoorbeeld het Downsyndroom. Een TOS wordt vastgesteld door een dialogisch centrum zoals Auris of Kentalis. Er kan gesproken worden over een TOS als er geen andere duidelijke achterstanden zijn in de taalontwikkeling. 
De vader van Jelte, Martin, geeft aan er in het gezin al zorgen om de taalontwikkeling van Jelte waren vanaf zijn derde levensjaar. Door zelf in actie te komen is er begonnen met logopedie. Alleen dat was niet voldoende. Op de ‘normale’ basisschool zag men alleen de gedragsproblemen, veroorzaakt door de frustratie van Jelte als men je de hele tijd niet goed begrijpt.
‘Jelte is te verstaan, maar vaak bedoelt hij iets anders dan wat hij daadwerkelijk zegt’, sluit zijn moeder Diana bij aan. ‘We moeten vaak doorvragen om er achter te komen wat hij nu daadwerkelijk bedoelt.’
Jelte zit nu op SBO Het Pluspunt in Oud Beijerland. Momenteel zijn de ouders bezig met cluster 2 onderwijs ondersteuning dan wel plaatsing. Een TOS moet zo snel mogelijk ontdekt worden om te behandelen. Een TOS verdwijnt nooit, maar kan wel leefbaar worden met de juiste hulp.
Beide ouders merken dat er weinig begrip is van mensen. De zorg is vaak een dichte deur en er wordt vaak doorverwezen naar elkaar.   Gelukkig zijn er nu wel meerdere websites waar men informatie op kan vinden en mensen er achter die ouders zoals ons hierin bijstaan.

Een van de websites is www.samentrots.nl. Dit is een oudergroep waar ouders die een kind hebben met TOS samen kunnen komen en informatie met elkaar kunnen delen terwijl de kinderen samen kunnen spelen. 
Een andere is www.fossouders.nl. Dit is een oudervereniging die ouders met doven en kinderen met een TOS bijstaan in de route naar bijvoorbeeld cluster 2 onderwijs. De ouders hopen dat ze op deze manier TOS meer onder de aandacht kunnen brengen en Jelte kijkt uit naar zaterdag 21 oktober waar men dan de afsluiting van Wereldtosdag in dierentuin de Oliemeulen in Tilburg viert met vele kinderen, hun ouders en andere volwassenen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant