Esther Noot en Bowie de Labradoodle. Ze krijgt veel positieve reacties. ‘’De enige vorm van kritiek die ik heb gekregen is ‘het is zo snel uit’. Het volgende deel moet dikker.’’ (foto: Koos Romeijn)
Esther Noot en Bowie de Labradoodle. Ze krijgt veel positieve reacties. ‘’De enige vorm van kritiek die ik heb gekregen is ‘het is zo snel uit’. Het volgende deel moet dikker.’’ (foto: Koos Romeijn)

Esther schreef kinderboek door de ogen van Bowie

Algemeen 1.067 keer gelezen

Mijnsheerenland - ‘Dagboek van een hond’ is het eerste kinderboek van Esther Noot. Aan de grote tafel in de woonkeuken van haar woning aan de Blaaksedijk vertelt Esther, ze is ook freelancer voor Het Kompas, enthousiast over het ontstaan van haar boek.

 Hoofdpersoon is Bowie de Labradoodle. Ze logeert regelmatig in het landelijk gelegen huis van de schrijfster en loopt ook nu nieuwsgierig rond. Bowie woont in het chique Kralingen en daar wordt ze als een prinsesje behandeld. Haar Kralingse leventje staat in groot contrast met haar logeerpartijtjes in het landelijke Mijnsheerenland. Op humoristische wijze beschrijft Esther de avonturen van haar logee Bowie de Labradoodle.
Het is een gezellige drukte van honden en poezen in ‘huize Steen’, de naam die Esther in het boek gebruikt om haar familie aan te duiden. Waarom Steen? ‘’Nou, kijk om je heen, honden en poezen en straks ook de drie kids als ze uit school komen. Toch net het huishouden van Jan Steen!’’ Het gezin Steen bestaat uit mama (schrijfster Esther Noot), papa en de kinderen Stijn, Daan en Kai. Ook de honden Boris en Bibi en de poezen Kitty en Woelie maken deel uit van de familie.
Het idee om een kinderboek te schrijven is bij Esther spontaan ontstaan. ‘’Ik kreeg het hondje Bowie van mijn vriendin te logeren. Bowie woont met haar baasje in Kralingen. Hier in Mijnsheerenland logeren is voor Bowie het Walhalla. Het samenleven in een gezin met andere dieren, maar ook het vrij kunnen rondneuzen in de tuin is voor Bowie een groot avontuur dat haar vrolijk maakt. Om die ervaring van de uitgelaten Bowie te kunnen delen met mijn vriendin leek het me leuk een dagboekje voor haar bij te houden. Een dagboekje zoals dat ook geschreven wordt voor kinderen in een crèche. Zo begon ik met het schrijven over de avonturen van onze logé.’’

Nadat ze een reeks verhaaltjes had geschreven liet Esther ze lezen aan enkele bekenden. De reacties waren positief: ‘Leuk Esther, daar moet je wat mee doen’. De verhaaltjes las Esther ook voor op de Van Bommelschool. Het werd een succes. Met open mond werd naar de verhaaltjes geluisterd. Ook de juf was heel positief en moedigde Esther aan om meer met haar verhaaltjes te doen. ‘’Dat was het laatste zetje dat ik nodig had om een boekje over Bowie uit te geven.’’ Taal en schrijven waren belangrijke factoren in het ouderlijk huis van Esther. ‘’We schreven in notitieboekjes berichten naar elkaar. Dat ging er serieus aan toe. Taalfouten werden met een rode pen gecorrigeerd.’’ Daarmee is volgens Esther het fundament gelegd voor de liefde van het schrijven. Desalniettemin koos ze voor de studie rechten: strafrecht. De advocatuur werd het niet, maar wel de uitgeverij voor juridische geschriften. Door de komst van de eerste zoon en de afstand naar de uitgeverij in Den Haag, gooide Esther het roer radicaal om en stapte ze de horeca in.

Bowie de Labradoodle is een leesboekje voor kinderen, maar vooral ook een voorleesboek, licht Esther toe. ‘’Ouders of grootouders die het boekje voorlezen vinden de grapjes ook leuk. Het is geen boekje dat strikt volgens de AVI-regels is geschreven. Dat heb ik losgelaten, het is puur voor het leesplezier.’’ Dat blijkt ook uit de positieve reacties op haar voorleesuurtjes. ‘’De enige vorm van kritiek die ik heb gekregen is ‘het is zo snel uit’. Het volgende deel moet dikker.’’

Het boekje is bijzonder omdat het vanuit de ogen van Bowie is geschreven. In kunstenaar Roozeboos vond Esther de juiste illustrator en in Martijn Stikkelman de goede man voor de opmaak. Om de stijl van ‘dagboek’ door te trekken is het leesboekje voorzien van bladzijden die opgemaakt zijn als dagboekje. Daarop kunnen kinderen zelf schrijven over de avonturen van hun huisdier.

 Dagboek van een hond Bowie de Labrador is te koop bij Boekhandel Bij Arie in Puttershoek en bij Primera Blaaksedijk. Bestellen kan via Instagram: dagboekvaneenhondbowiedelabra, email: esthernoot@hotmail.com of mobiel: 06-51375877. Ook kan Esther gebeld worden voor het voorlezen uit het dagboek van Bowie. En Bowie zelf komt graag mee.

(tekst : Sieka Romeijn-Hedmann)

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant