Uitleg over het nieuwe plan voor ontwikkeling van het oude havengebied. (foto's: Arie Pieters)
Uitleg over het nieuwe plan voor ontwikkeling van het oude havengebied. (foto's: Arie Pieters)

Nieuwe kansen ontwikkeling voormalig havengebied ‘s-Gravendeel

Algemeen 1.024 keer gelezen

‘s-Gravendeel - Een drukte van belang in ‘Ons Centrum’ in de Kerkstraat in ‘s-Gravendeel woensdagavond 7 februari, want er was een informatieavond georganiseerd door de gemeente Hoeksche Waard over mogelijk nieuwe kansen voor de ontwikkeling van het voormalige havengebied in het dorp. 

Dat riep bij de oudere inwoners meteen herinneringen op aan de tijd dat ‘s-Gravendeel nog een zelfstandig dorp was. Ook toen, ruim twee decennia geleden kwam er namelijk al een plan op tafel voor het in ere herstellen van de oude haven, die feitelijk doorliep tot aan de huidige rotonde voor het bekende ‘doktershuis’. 

Destijds liep alles echter ‘vast’ op het kostenplaatje. Maar nu lijkt er een nieuwe kans geboden te worden aan een soortgelijk plan, waarbij in feite hetzelfde gebied op bijna identieke wijze ontwikkeld moet worden. De oude haven van ‘s-Gravendeel was ooit één van de belangrijkste havens van Zuid-Holland. Het leven speelde zich af rondom de pont, de haven en het historische wijkje Bevershoek. Van die waarde uit het verleden is al geruime tijd weinig tot niets meer over. Er is op dit moment nauwelijks nog een relatie zichtbaar tussen het water en het dorp.

BAUh Projectontwikkelaars

BAUh Projectontwikkelaars benaderde de gemeente over de herontwikkeling van het gebied dat vanaf de haven via de Havenstraat en de Gorsdijk, de Perengaard richting de rotonde van de Molendijk en Strijensedijk (Dr. Van der Bijlplein) loopt. 
Er zijn nog geen concrete plannen, maar men sprak wel met elkaar enkele wensen uit. Denk hierbij aan: het kunnen ‘flaneren’ vanaf het water van de Dordtse Kil richting het dorpscentrum, onderweg een hapje eten, het bouwen van woningen naar behoefte in dit gebied, een goede verkeersontsluiting, wandelpaden en een fietsverbinding om er ook fijn te kunnen recreëren. Het gaat om verschillende plangebieden met verschillende eigenaren. Daarbij heeft men vanzelfsprekend te maken met wetten en kaders. En financieel moet alles uitvoerbaar en goed onderbouwd zijn.

Samen optrekken

‘Dromen mag, en eraan werken om die dromen uit te voeren, willen we ook. We bespraken de mogelijkheden voor de ontwikkeling van dit gebied en willen samen met inwoners optrekken om de plannen concreter te maken’, aldus de gemeente. 
Gelet op de enorme belangstelling voor de informatieavond zal er vanuit de bevolking voldoende interesse zijn om mee te praten of in elk geval hun mening te geven. Dat gebeurde tijdens de informatieavond al.
Liefhebbers van historie bleken best enthousiast, maar sommige bewoners van het gebied zelf vroegen zich af wat nieuwbouw vlakbij hun (vaak) oude woningen zou gaan betekenen? En er was ook iemand die hoopte dat een dergelijk plan dan meteen zou resulteren in extra steun voor de horeca en winkels in het dorp. Er zal dus vanuit meerdere gezichtspunten gekeken gaan worden naar de mogelijke invulling van dit nieuwe plan voor de ‘oude haven’ van het dorp.

(tekst: Arie Pieters)

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant