Er waren veel (jeugd)leden van hockeyclub De Hoeksche Waard naar het Oud-Beijerlandse gemeentehuis gekomen, en met succes. (foto: pr)
Er waren veel (jeugd)leden van hockeyclub De Hoeksche Waard naar het Oud-Beijerlandse gemeentehuis gekomen, en met succes. (foto: pr)

Hockeyclub krijgt nieuwe velden, onduidelijkheid over sportaccommodaties

Algemeen 632 keer gelezen

Mijnsheerenland - Hockeyclub De Hoeksche Waard krijgt nieuwe velden. Dat besloot de gemeenteraad dinsdagavond 27 februari. De raad heeft besloten dat de gemeente de velden in eigendom neemt en daarmee de verplichting op zich neemt om de veld 2 en 3 zo snel als mogelijk te vervangen. Die zijn in slechte staat, als het regent staan er grote plassen. 

De hockeyclub had de leden gemobiliseerd om naar Oud-Beijerland te komen om hun wensen kracht bij te zetten. Jeugdleden vormden in de hal een ‘ereboog’ voor de raadsleden. Het bestuur is blij want stelt: ‘ondanks toezeggingen en geruststellende berichten, bleef het maar duren en werden beslissingen keer op keer uitgesteld. Tegelijkertijd worden de velden slechter en moeten we uitwijken naar HCB of Tempo ‘34. Nog veel langer uitstellen was onverantwoord en zou de club naar elders drijven en dat is niet wat we willen. We willen in de Hoeksche Waard een vitale hockeyclub waar jeugd, ouderen en mensen met een beperking kunnen sporten. Zonder nieuwe velden kunnen we binnenkort niet meer trainen en spelen.’  

Het ging in de vergadering tevens over de Harmonisatie van de Buitensport Accommodaties in de Hoeksche Waard. Daar wordt al langer over gesproken. Tijdens de raadsvergadering diende VVD Hoeksche Waard samen met de fractie van GroenLinks tijdens de behandeling van de Harmonisatie van de Buitensport Accommodaties een motie in ter ondersteuning van Hockeyvereniging de Hoeksche Waard. De motie kreeg de steun van een meerderheid van de raad. De urgentie om de hockeyvereniging te ondersteunen werd voor de raad steeds duidelijker. ‘Daarom hebben we het College verzocht om onmiddellijk duidelijkheid te verschaffen aan de hockeyvereniging door hetzelfde financiële beleid te hanteren zoals bij andere basissporten. Het is van belang dat deze vereniging met 650 leden, waaronder veel jeugdleden, per direct kan starten met de noodzakelijke vervanging van de twee verouderde velden,’ verklaarde VVD-raadslid Leon Niemantsverdriet. 

Mark de Koning (PvdA) vond het een verwarrende vergadering. ‘Een keuzenota van bijna een jaar oud verscheen weer op de agenda. Gelukkig kon de raad nog iets betekenen voor de hockey.’ 

Ook Coen Raijer, fractievoorzitter van D66, was teleurgesteld over de rommelige gang van zaken. ‘Het was gewoon een rommelig besluit dat voorlag, wat ook nog veel te lang op zich heeft laten wachten. De gemeente wil vooral verenigingen steunen die een ‘basissport’ beoefenen. Maar hoe wordt dat bepaald? Waarom voetbal, hockey en jeu de boules wel en bijvoorbeeld tennis niet? Het werd in het debat niet duidelijk.’ 

De zorgen over dit besluit bleken ook massaal te leven onder verenigingen in de Hoeksche Waard. Raijer daarover: ”Nooit eerder hebben we over een onderwerp zoveel mails gehad van inwoners en verenigingen. Verenigingen voelen zich niet gehoord en betrokken, terwijl het grote impact kan hebben. Zo moeten ze veel meer vrijwilligers gaan mobiliseren voor het onderhoud van de terreinen bijvoorbeeld. Om dit te repareren riep D66 samen met GroenLinks en PvdA in een motie op om het herstel van vertrouwen bij de sportverenigingen te herstellen en duidelijkere regels op te stellen voor het beleid omtrent buitensportaccommodaties. Die motie werd door bijna alle partijen uit de oppositie gesteund, maar haalde het toch niet omdat de coalitiepartijen (VVD, CDA, Lokalen en SGP) tegen stemden. “Kennelijk vindt men draagvlak niet zo belangrijk voor deze ingrijpende veranderingen” aldus Raijer. 

Waardig Ouder Worden vond bij monde van Bauke Rinsma een financiële onderbouwing ontbreken en miste het zicht op kosten na 2027. Alma Vervelde-Tuk zag namens de ChristenUnie de wenselijkheid dat clubs zelf dingen doen aan onderhoud, maar vroeg zich af hoe dan. ‘Voor de ene club ligt dat eenvoudiger dan voor een andere.’ SGP’er Gerjan Neele vond dat uit de vele brieven vooral een toon van ‘recht hebben op’ sprak. ‘Maar het is ook een kwestie van leveren en niet alleen maar halen’, sprak hij, ‘als een club een doel nastreeft moeten er ook offers gebracht worden. Dat kan niet alleen de verantwoordelijkheid van een gemeente zijn.’ Hij erkende wel dat de gemeente een rol speelt in de chaos die nu ontstaan is.  ’We hadden de keuzenota vorig jaar niet moeten doorschuiven maar toen moeten afhandelen.’ 

Het beleidsstuk werd uiteindelijk dankzij steun van de coalitiepartijen met een kleine meerderheid aangenomen. Welke gevolgen dit precies zal hebben voor de sportverenigingen in de Hoeksche Waard zal de komende maanden duidelijk moeten worden.

(tekst: Conno Bochoven)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant