De pedagogisch medewerkers van Kivido. Directeur Stefanie Verrijp is 3e van rechts.
De pedagogisch medewerkers van Kivido. Directeur Stefanie Verrijp is 3e van rechts.
KoopLokaal

“Kivido heeft het!”

Algemeen 1.573 keer gelezen

Hoeksche Waard - “Kivido heeft het!” Gepassioneerd gebruikt Stefanie Verrijp, directeur van kinderopvangorganisatie Kivido, de gelegenheid om uit de doeken te doen wat voor een mooi vak het beroep van pedagogisch medewerker is en wat een mooie instelling de kinderopvang is. Inmiddels is uit diverse onderzoeken gebleken dat de kwaliteit van de Nederlandse kinderopvang van een heel hoog niveau is. “En wij hebben de mooie taak om kinderen voor te bereiden en te ondersteunen op een toekomst, waarvan wij niet eens weten hoe die eruit zal zien.”

Volgens Stefanie gaan de ontwikkelingen zo snel dat onze hersenen het als volwassenen bijna niet meer bij kunnen houden, maar dat onze kinderen gelukkig al wat verder zijn en het beter kunnen hanteren dan wij.

De pedagogisch medewerkers van Kivido helpen de kinderen op te groeien tot fijne volwaardige mensen. “Maar wat geef je ze daar dan in mee en hoe kun je ze daarin ondersteunen, wat voor vaardigheden moeten ze hebben? Ik denk dat de grootste vaardigheid die we ze mee zouden moeten geven bestaat uit zelfcompassie. Vroeger vond ik dat kinderen een rugzak moesten krijgen met instrumenten om weerbaar te worden in de maatschappij”.

Stefanie is daar een beetje op teruggekomen, natuurlijk krijgen de kinderen van alles mee aan ervaring en herinneringen en worden ze gestimuleerd uit te groeien tot leuke sociale mensen en moeten ze ook bij Kivido nu eenmaal leren dat ze moeten delen. De pedagogiek richt zich vooral ook op emotionele en sociale vaardigheden: hoe ga je om met elkaar, hoe speel je met elkaar, daar waar het accent in het onderwijs meer ligt op didactische vaardigheden als lezen en rekenen. Maar Stefanie is er nu van overtuigd dat het belangrijkste goed wat ze kinderen mee kunnen geven bestaat uit flexibiliteit. “Kinderen moeten tegenwoordig zo snel kunnen schakelen, ze moeten daarbij ook leren onderscheiden wat goed en slecht is”. Dat laatste is geen statisch begrip, maar aan verandering onderhevig, hoewel een aantal basiswaarden als van elkaars spullen afblijven altijd zullen blijven bestaan.

Gezonde kinderopvang

Kivido is ambassadeur van ‘Gezonde Kinderopvang’, vanwaaruit uiteraard ook in de eigen organisatie wordt gewerkt. Daarbij gaat het niet alleen om gezond eten, zowel bij de maaltijden als bij de traktaties; gezonde kinderopvang staat ook voor mentale weerbaarheid en een gezond lichaam. Bewegen is daarom ook een belangrijk onderdeel in de opvang. Het uitgangspunt is dat alle kinderen moeten kunnen sporten.

‘Lekker in je vel’, daar draagt Kivido aan bij door de kinderen te stimuleren te bewegen.

De kinderen krijgen bij Kivisport de gelegenheid bij verschillende verenigingen of sportscholen te sporten. Ook bij BSO-locaties kan gesport worden. Door te sporten bij verenigingen of sportscholen krijgen kinderen de kans ervaring op te doen en interesses te krijgen voor de voor hen nog onbekende sport. “Bij de peuters rouleren we al met de activiteiten die we aanbieden”.

Kivido blijft constant bezig nieuwe partners te vinden, die via hun vereniging of organisatie kunnen helpen om het sportaanbod zo gevarieerd mogelijk te houden.

Alle sportactiviteiten (behalve zwemles) zijn bij de tarieven inbegrepen.

Klant centraal

Bij Kivido staat de klant centraal. Daarbij is maatwerk een belangrijk aspect. De opvang van Kivido gaat verder dan het bieden van opvang, ook als er problemen zijn thuis of wanneer er vragen over opvoeding leven, kunnen ouders bij Kivido terecht. Er wordt veel waarde gehecht aan tevreden ouders. “Kivido is een organisatie die ernaar streeft dat ouders die hun kind daar hebben ondergebracht tot de conclusie komen dat ze een goede keuze hebben gemaakt!”

Doordat er als gevolg van Covid-19 gedurende een periode alleen opvang voor mensen uit de cruciale beroepen mocht worden geboden, was het wel moeilijk om het iedereen naar de zin te maken.

Toekomst

Kivido wil voor de nabije toekomst vooral het accent leggen op bestendiging van de organisatie. Belangrijke factor daarbij is de werving van gedreven toekomstige pedagogisch medewerkers. Regelmatig moeten ouders bij een nieuwe aanvraag teleurgesteld worden, omdat er onvoldoende personeel is om aan de toenemende vraag aan opvang te kunnen voldoen.

Daarom heeft Kivido in samenwerking met de Hoeksche School het initiatief genomen om zelf medewerkers te gaan opleiden middels een omscholingstraject voor inwoners van de Hoeksche Waard.

In maart volgend jaar begint een 1-jarig leer-werktraject dat inwoners van de Hoeksche Waard opleidt tot gespecialiseerd pedagogisch medewerker MBO niveau 4, het vereiste diploma om in de kinderopvang te mogen werken. Deelnemers ontvangen direct salaris en de opleiding wordt door de opvangorganisaties betaald. Tot nu zijn er al ca. 80 aanmeldingen. 

Niet onbelangrijk om te weten is de stelling van Stefanie Verrijp: “Als je goed bent voor je medewerkers, zijn je medewerkers goed voor de kinderen”.

Kinderopvang Kivido 
Maseratilaan 14a
3261 NA Oud-Beijerland

Tel. 0186-620342
www.kivido.nl

s.verrijp@kivido.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant