Regina (l) en Agaath inspecteren de nieuwe keuken. Er is op allerlei gebied iets te doen in het Hospice. Nieuwe vrijwilligers zijn zeer welkom. (foto: pr)
Regina (l) en Agaath inspecteren de nieuwe keuken. Er is op allerlei gebied iets te doen in het Hospice. Nieuwe vrijwilligers zijn zeer welkom. (foto: pr)

Uitbreiding Hospice Hoeksche Waard Zorg afgerond

Algemeen 1.713 keer gelezen

Zuid-Beijerland - Na een drukke periode van breken, herstellen, schilderen en herinrichten is Hospice Hoeksche Waard Zorg klaar om extra gasten te ontvangen.

De wens om de hospice in Zuid-Beijerland uit te breiden, speelde al langer. De hospice beschikt nu over 9 kamers waar palliatieve zorg verleend wordt; daarnaast kan ook logeerzorg geboden worden. 

Nieuwe vrijwilligers nodig

Het zal daarom niemand verbazen dat ook nieuwe vrijwilligers van harte welkom zijn. Hospice Hoeksche Waard Zorg is een zogenaamde high-care hospice waar 24 uur een verpleegkundige aanwezig is. Daarnaast zijn er veel vrijwilligers nodig ter ondersteuning van de zorg aan de gasten en voor het reilen en zeilen in de hospice. 

Regina Manteau, vrijwilliger sinds 7,5 jaar: “Je moet het zien als een groot huishouden, met daarbij behorende taken. Veel mensen denken dat vrijwilligers 4 uur lang diepgaande gesprekken voeren met mensen, natuurlijk komt dit voor maar het is niet helemaal de dagelijkse gang van zaken. Wij nemen eigenlijk de taak van een mantelzorger over zodat hij/zij zich weer gewoon de partner van de gast kan voelen.” 
Agaath Dijkshoorn, vrijwilliger sinds 5 jaar zegt: “Je voelt wel aan of iemand je aandacht vraagt voor een praatje, maar je kunt het nooit opdringen.”

In de nieuwe hospice zijn naast zorgvrijwilligers met name kookvrijwilligers nodig. Regina: “Maaltijden zijn van groot belang in de hospice, voor sommige mensen zelfs het enige lichtpuntje van de hele dag. Ook al eten de gasten heel weinig, een mooi opgemaakt bord met een bloemetje erbij doet al zoveel.” 
Het kan dus mogelijk zijn dat er voor 9 gasten gekookt moet worden. Daarnaast mogen familieleden, mits tijdig aangegeven, ook mee-eten. Dat vraagt nogal wat van een kookvrijwilliger! Daarom is besloten een extra vrijwilliger als kookhulp in te zetten. Degene die kookt, start vroeg in de middag met inventariseren wat gasten willen eten en bereidt een aantal dingen voor. Er wordt gewerkt met een menu waar gasten dagelijks uit twee soorten maaltijden kunnen kiezen.

Agaath was jarenlang verpleegkundige op de spoedeisende hulp in een ziekenhuis. “Na mijn pensioen heb ik jaren niet gewerkt” vertelt Agaath ”maar ik voelde me nog steeds verbonden met de zorg. Ik miste het en wilde ook wat doen voor mijn medemens. Op de spoedeisende hulp behandel je mensen zodat ze terug kunnen in de maatschappij, hier hoef ik er alleen maar te zijn voor mensen. Mensen denken vaak dat het emotioneel zwaar werk is met veel verdriet. Je beseft hier de sterfelijkheid van de mens, dat hoeft niet beladen te zijn. Het is verrijkend in een warme omgeving, echt een bijzonder plek om te mogen zijn en er wordt ook best gelachen hoor.” 
Regina vult aan: “Iedereen staat op een andere manier in het leven. Je gaat niet in de hospice werken om te krijgen maar om te geven ….. en daarbij krijg je er ongemerkt juist veel voor terug!” Agaath denkt dat je met levenservaring misschien beter kunt invoelen welk proces de gast en de familie moeten doorstaan. 
Regina: “Je komt in het kwetsbaarste van een mensenleven. Het is het laatste stukje van hun leven, zij weten het en wij weten het.” 

Ook zonder medische of verpleegkundige kennis is iedereen welkom vrijwilliger te worden. Interne opleidingen en bijscholingscursussen geven voldoende kennis en kunde om eenvoudige verzorgingstaken op te pakken. Daarnaast werkt een vrijwilliger altijd samen met een verpleegkundige of verzorgende. Agaath: “Je wordt niet zomaar in het diepe gegooid en je leert door gewoon dingen te doen en door verschillende diensten uit te proberen. Misschien vind je het toch wel fijn om iemand te mogen verzorgen. Stel vooral vragen, veel vragen.”

Informatieochtend 13 december

Naast zorg- en kookvrijwilligers zijn nog meer mensen nodig om de hospice draaiend te houden. Werk je liever in de tuin of doe je graag wat technische klusjes? Ook deze mensen zijn onmisbaar! 

Nieuwsgierig geworden? Kijk op www.hospicehoekschewaard.nl en meld je aan voor de informatieochtend op dinsdag 13 december (10.00 uur start presentatie tot 11.30 uur). Of bel voor informatie naar 0186-660410.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant