Afbeelding

Strijd om damherten gaat weer losbarsten

Algemeen 1.768 keer gelezen

Strijensas/Numansdorp - Het leek na de eerdere uitspraak van de rechter eigenlijk een gelopen zaak: de damherten in de Hoeksche Waard bleven behouden voor het gebied. Maar tot verbijstering van ondermeer actievoerder van het eerste uur, Ray de Boon en aantal gemeenteraadsleden komt de provincie Zuid-Holland nu opnieuw met een plan voor afschot van de hele roedel.

Zodoende blijft de strijd om een groep damherten in de Hoeksche Waard dus voortduren, want veel mensen in de Hoeksche Waard gaan zich niet neerleggen bij deze actie van de provincie. Ondertussen leeft de roedel al bijna 25 jaar in een stuk polder tussen Strijen, Numansdorp en het Hollands Diep. 

Ray de Boon: ‘We kunnen wel zeggen dat de Hoeksche Waard nu op stelten staat. De provincie gaat weer voor de zogenaamde ‘nul optie’ en wil binnen vijf jaar de hele roedel afmaken.’ De herten zijn destijds waarschijnlijk ontsnapt uit een hertenkamp en in de afgelopen twee decennia is de groep gegroeid en verwilderd. De hele huidige roedel is in het wild geboren. De provincie is al jaren bang dat de groep groeit, zich steeds verder buiten het gebied gaat verspreiden en wegen gaan oversteken. 

“Daarmee neemt de kans op verkeersonveilige situaties toe”, aldus de provincie. Die ook claimt dat de damherten schade aan landbouw- en andere gewassen veroorzaken. Daarom wilde men enkele jaren geleden al dat de hele roedel zou verdwijnen. Animal Rights en Fauna4Life spanden echter een rechtszaak tegen die plannen aan. En Ray de Boon startte destijds een petitie om de damherten te behouden, die door meer dan 3500 mensen werd ondertekend.

Rechter vernietigde plan voor afschot

De rechter haalde een streep door het plan van de provincie en de herten leken dus gered. Volgens de rechter was niet goed aangetoond dat de herten gevaarlijke situaties in het verkeer veroorzaken of landbouwschade aanrichten. Animal Rights wees er toen ook op dat de damherten in sommige delen van Zuid-Holland beschermd zijn. Maar nu wil de provincie dus alsnog afschot. De provincie heeft een onafhankelijk advies gevraagd bij een damhertendeskundige. 

Petitie

De komende weken kunnen inwoners van de Hoeksche Waard aan de provincie laten weten waarom zij tegen dit besluit zijn. “Dat zullen we massaal gaan doen”, belooft De Boon. Hij is ondertussen opnieuw een petitie gestart om de dieren te behouden. Ook hebben de actievoerders van ‘Team Damherten van de Hoeksche Waard’ plannen gemaakt om door de hele Hoeksche Waard spandoeken op te hangen. 

Meerdere gemeenteraadsleden, waaronder Tania Heimans en Mireille Louwerens hebben inmiddels de landelijke media te woord gestaan. En ook tal van burgers komen in actie. Greetje Groenhof was bijvoorbeeld vrijdag meteen al druk in de weer met het verzamelen van materiaal om de spandoeken te gaan maken. 
Tania Heimans (GroenLinks/PvdA): ‘Deze damherten horen al ruim twintig jaar bij ons eiland en de roedel nu afschieten is geen optie.’ Van veel kanten krijgen de actievoerders inmiddels al hulp aangeboden. En de eerder genoemde natuurorganisaties, Animal Rights en Fauna4Life stappen weer naar de rechter.

 De petitie kan men opnieuw vinden bij https://petities.nl onder; ‘Stop de nulstand voor de damherten in de Hoeksche Waard’. Gelet op de vele reacties op sociale media is de kans groot dat weer veel mensen gaan tekenen.

(tekst: Arie Pieters)

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant