foto: Arie Kievit
foto: Arie Kievit

Bloemen en bonbons voor 100-jarige mevrouw Witberg-Brinkman

Algemeen 374 keer gelezen

‘s-Gravendeel - Mevrouw Witberg-Brinkman is zondag 17 maart 100 jaar geworden. Ze kreeg bezoek van burgemeester Erik van Heijningen. Voor deze bijzondere verjaardag had de burgemeester een mooie bos bloemen en een doosje bonbons meegenomen. Namens het gemeentebestuur feliciteerde hij haar hartelijk met het bereiken van deze hoge leeftijd. Eigenlijk wil ze wel 103 worden, omdat ze flink ouder wil worden dan haar zus, die 101 is geworden. En ze weet wat ze daarvoor moet doen: blijven ademen.

Mevrouw Witberg-Brinkman werd als Philippina Brinkman (Fien) geboren in Sommelsdijk in 1924. Op driejarige leeftijd verhuisde het gezin naar Schiedam om daar een bakkerij te beginnen. Alle gezinsleden hielpen mee in de bakkerij, de winkels of het huishouden. Het was een liefdevol gezin, waarin zij als jongste van 7 kinderen (3 jongens en 4 meisjes) een fijne jeugd heeft gehad. 

Na de oorlog leerde zij haar man, Jan Witberg, kennen. Ze trouwden in 1951, toen ze konden gaan inwonen bij haar oudste zus en haar gezin. In 1952 werd hun zoon geboren en in 1956 hun dochter. Daarna kregen ze een eigen huurhuis. 

Man keihard gewerkt in eigen meubelzaak
In de tussentijd had haar man, een geboren verkoper, een eigen meubelzaak. Hij werkte keihard om er een succes van te maken. Daarom werden de zondagen regelmatig gebruikt om met de auto naar klanten te gaan die verder van Schiedam woonden. Terwijl haar man bij de klant zat, ging mevrouw met de kinderen de buurt verkennen. Er werd altijd iets leuks van de zondag gemaakt.

In 1990 kocht hun zoon een huis in de buurt van zijn bedrijf in ‘s-Gravendeel. Tot zijn verbazing wilden zijn ouders ook daarnaartoe verhuizen. En zo kwamen zij te wonen op hun huidige adres. 

Op haar 90e nog in vliegtuig geklommen
Toen haar man in 1998 overleed, vond zij het even moeilijk om haar draai te vinden. Maar nadat haar zoon zijn deel van het bedrijf had verkocht, nam hij haar overal mee naartoe. Van Noorwegen tot Spanje en zelfs naar Florida. Op haar 90e klom ze nog in een vliegtuigje voor een rondvlucht over bekende plekken. Ze genoot van het leven, ook al ging haar gehoor achteruit. De laatste jaren werd het lopen minder, maar ze was in redelijk goede doen toen eind 2022 haar achterkleindochter werd geboren. 

Gek op haar kinderen, kleinkinderen, aanhang en achterkleinkind
Helaas zorgde een val in april 2023 ervoor dat ze in het ziekenhuis werd opgenomen en dat ze niet meer kan staan of lopen. Haar zoon staat gelukkig dag en nacht voor haar klaar. Daardoor kan ze nog thuis wonen. Haar optimisme en humor is ze niet verloren en ze wil nog lang niet dood. Ze is gek op haar kinderen, kleinkinderen, alle aanhang en speciaal op haar achterkleinkind. Iedereen mag horen hoe trots ze op haar 2 kleinkinderen is. Ze leeft helemaal op als ze langskomen. Ze leest vrijwel iedere dag de krant of in haar e-book en kijkt regelmatig detectives op tv. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant