Het Posthoorn A team 2023-2024: v.l.n.r. Theodor van der Lans, Martin Frederiks, Jan Woord, Wim Reuvers (teamcaptain), Cor Luyendijk, Wout Kruithof en Leen Weij.
Het Posthoorn A team 2023-2024: v.l.n.r. Theodor van der Lans, Martin Frederiks, Jan Woord, Wim Reuvers (teamcaptain), Cor Luyendijk, Wout Kruithof en Leen Weij.

Posthoorn A wint ASG Hoeksche Waard biljartcompetitie door ijzersterke eindsprint

Algemeen 702 keer gelezen

Puttershoek – Recentelijk zijn de laatste wedstrijden voor de ASG Hoeksche Waard biljartcompetitie afgerond. Dit in de spelsoort libre. In zevenentwintig competitieronden - die steeds op de vrijdagmiddag gespeeld werden – is bepaald welk team het sterkste biljartteam van het eiland is. 

Een tiental teams uit Strijen, ’s-Gravendeel, Westmaas-Mijnsheerenland en Maasdam-Puttershoek streden om de begeerde wisselbeker. 

En alhoewel het er dit jaar lang uit zag dat ’s-Gravendeel-A de winnaar zou worden werden zij – begin maart - in een directe confrontatie met de uiteindelijke winnaar Posthoorn-A fors geklopt. Posthoorn-A won in die wedstrijd alle vier de partijen en maakte met 48-18 een einde aan de aspiraties van de seuters. Het Posthoorn team van captain Wim Reuvers heeft daarna de koppositie niet meer uit handen gegeven. Een mooi moment voor het A-team uit Puttershoek/Maasdam. In het begin van de competitie overleed hun teamgenoot Gerard Wentholt. 

‘s Gravendeel-A eindigde in de ASG Hoeksche Waard competitie als tweede en Posthoorn-C als derde. Competitieleider Kees Dubbeldam kijkt terug op zijn eerste en zeer geslaagde editie: “Ben zeer tevreden hoe alles verlopen is. Er is altijd weleens wat, maar wij lossen alles altijd in goede harmonie op”. 

Vier partijen en puntentelling

Elke ASG Hoeksche Waard wedstrijd bestaat uit een viertal partijen. In de regel speelt de beste speler van het thuisspelende team tegen de beste speler van het bezoekende team. De overige drie partijen kennen een vergelijkbare opzet. 

De thuisspelende teamcaptain bepaalt de volgorde. Maar om tactische overwegingen laat hij soms een minder sterke speler beginnen. Een winstpartij levert 12 punten op. Echter, een verliezende speler verdient ook punten. Dit naar rato van zijn ‘aantal te maken caramboles’ punten. Tien procent van het aantal te maken punten levert steeds 1 punt op. Stel dat iemand 30 caramboles moet maken dan heeft de speler bij 9 caramboles 3 punten behaald.

Opmerkelijke cijfers

Het zestiende seizoen (’23-’24) in de ASG Hoeksche Waard biljartcompetitie was in veel opzichten een bijzonder biljartjaar.

Wim Korbijn (Strijen-C) maakte de hoogste serie van het jaar: 30!

Cor Luyendijk (Posthoorn-A) had voor 55 caramboles in een partij slechts 10 beurten nodig. Hij noteerde hiermee het beste moyenne van de competitie: 5,50. 

Jan Stolk (Posthoorn-C) werd de MVP van de competitie. Hij behaalde over de gehele competitie ruim 93% van zijn quotum (te maken caramboles). Een puike prestatie voor de Puttershoeker. 

De biljartsport is voor iedereen

Biljarten is een zgn. handicapsport. Dat betekent dat sterkere spelers tegen minder sterkere spelers kunnen spelen. Het verschil is het aantal te maken caramboles. Een betere speler zal dan in dezelfde spelsoort meer caramboles moeten maken dan een speler die wat minder sterk is. Dit maakt de wedstrijden eerlijk en vaak spannend.

Na de zomer zal voor het zeventiende achtereenvolgende seizoen de ASG Hoeksche Waard biljartcompetitie gespeeld gaan worden. Geïnteresseerde nieuwe teams kunnen zich kenbaar maken bij de diverse speelgelegenheden in de voornoemde plaatsen. 

De beker werd uitgereikt door Kees Dubbeldam (competitieleider ASG Hoeksche Waard biljartcompetitie) aan Wim Reuvers (links).
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant