Wethouder Paul Boogaard en Henk Scheele(rechts) onthullen het bord wat de Foodlab locatie aangeeft. (foto: Arie Pieters)
Wethouder Paul Boogaard en Henk Scheele(rechts) onthullen het bord wat de Foodlab locatie aangeeft. (foto: Arie Pieters)

Officieel startsein voor Foodlab Hoeksche Waard

Algemeen 241 keer gelezen

Hoeksche Waard - De fundering is letterlijk gelegd, pal naast de Hoeksche Hoeve in ‘s-Gravendeel, waar de inmiddels wereldberoemde Hoeksche Chips worden geproduceerd. Het Foodlab Hoeksche Waard krijgt daar namelijk een fysieke plek. Daarmee gaat een al jaren gekoesterde wens in vervulling. Het was dan ook niet meer dan logisch dat er uitgebreid stil werd gestaan bij dit heuglijke feit. 

Wethouder Paul Boogaard gaf donderdag 15 juli samen met Henk Scheele en René de Zeeuw van Hoeksche Hoeve het officiële startsein voor Foodlab Hoeksche Waard met het onthullen van een bord.

De locatie wordt onderdeel van een netwerk waarin innovatie, educatie en beleving van agrifood in de Hoeksche Waard centraal staan. Binnen het netwerk van Foodlab Hoeksche Waard zullen straks meerdere partijen, die creatief, innovatief en baanbrekend bezig zijn in de regionale agrarische sector elkaar kunnen versterken. 

Voor de onthulling van het Foodlab bord kwamen meerdere sprekers aan het woord, waaronder wethouder Paul Boogaard: ‘Voor het idee was al jarenlang draagvlak. Met bijdragen vanuit onder andere de Regio Deal Zuid-Hollandse Delta, Natuurmonumenten en de Hoeksche Hoeve wordt het eindelijk realiteit. In de Hoeksche Waard wordt op internationaal topniveau gewerkt aan innovatie door de landbouwsector. Daar mogen we trots op zijn. Het bruist van de energie en initiatieven en Foodlab Hoeksche Waard maakt dit zichtbaar voor iedereen. Dat is goed voor educatie, innovatie maar zeker ook voor de lokale ondernemers. Want het Foodlab zal veel bezoekers trekken die hopelijk naar huis gaan met veel van onze lokale producten.’ 

Ook Henk Scheele gaf een toelichting op wat we van Foodlab Hoeksche Waard mogen verwachten: ‘Eigenlijk is de Hoeksche Waard één groot foodlab, waar dankzij verschillende ondernemers van alles gebeurt op het gebied van beleving, innovatie en boerderij- en voedseleducatie. Door Foodlab Hoeksche Waard een fysieke plek te geven, wordt het initiatief nu echt zichtbaar en kunnen we iedereen laten zien hoe vooruitstrevend de Hoeksche Waardse landbouwsector is. Het is geweldig dat dit als onderdeel van onze nieuwbouwplannen gaat gebeuren.’

Beleving en werken aan toekomstperspectief

De toekomst van de landbouwsector hangt sterk samen met het succes van een aantal belangrijke opgaven. Een afnemende bodemkwaliteit, lage voedselprijzen, wetten en veranderingen van het klimaat maken het leven van de agrarisch ondernemer er niet eenvoudiger op. Dat betekent dat elke vierkante meter landbouwgrond steeds minder op kan gaan leveren in de toekomst. 

Foodlab Hoeksche Waard is een verzamelnaam van initiatieven die bijdragen aan een betere toekomst voor de boeren. Door aansluiting op bijvoorbeeld de Regio Deal liggen er financiële mogelijkheden voor nieuwe initiatieven. De projecten die hieronder vallen dragen bij aan gezonde bodems door onderzoek en ontwikkeling op het gebied van volhoudbare landbouw, korte ketens die de afstand tussen boer en consument verkleinen en kennisontwikkeling met bedrijven in de regio en in de praktijk getest. De duidelijk aanwezige agrarische sector draagt bij aan het unieke karakter van de gemeente en de dorpen. Als proeftuin voor de Randstad is ook de ambitie uitgesproken om de beleving van de agrarische sector prominenter onder de aandacht te brengen. Er wordt onder meer gewerkt aan een foodroute om initiatieven met bijvoorbeeld activiteiten voor kinderen, boerderijwinkels en agrotoerisme te bundelen. 

De Foodlablocatie vormt hiervoor een begin- en eindpunt. Foodlab Hoeksche Waard is mede tot stand gekomen dankzij een cofinanciering van de provincie en de Regio Deal Zuid-Hollandse Delta. In de Regio Deal werken Rijk, provincie en zes gemeenten in de regio samen aan een betere woon- en leefomgeving voor 300.000 inwoners en ondernemers.

(tekst: Arie Pieters)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant