Afbeelding
KoopLokaal

Culinair genieten aan de ‘Côte du Sas’

Algemeen 1.025 keer gelezen

Strijensas - Restaurant De Batterij is al ruim vier decennia de culinaire parel van het pittoreske Strijensas. Het toevluchtsoord waar watersporter, wandelaar, natuurliefhebber, fietser, toevallig passant, buurtbewoner en bezoekers uit andere windstreken hun smaakpapillen kunnen laten verwennen. Met binnenkort een nieuwe kaart, een ‘Tour de Fons’ bedacht door eigenaar Fons Slijpen.

Bij het betreden van het buitenterras van De Batterij, dat doet denken aan een uitgestrekte veranda, ontvouwt zich een geweldig panorama door de blik op de Strijense jachthaven en het serene water van het Hollands Diep. Ook de laag overvliegende helikopter kan dat beeld niet verstoren. ,,Daarom heb ik het ook de Côte du Sas genoemd’’, overhandigt Fons Slijpen een ansichtkaart met die boodschap erop. ,,Mensen konden een lange periode door virusgevaar niet naar het buitenland. Een reis naar de Côte d’Azur was niet mogelijk, maar de ‘Côte du Sas’ ligt om de hoek. Ook straks als de omstandigheden veranderen. In de zomermaanden is het mooi weer, wordt het terras gevuld en weten de mensen De Batterij te vinden. Het restaurant is een mooie tussenstop voor fietsers en ligt in een wandelgebied. Maar na het hoogseizoen blijven we open. De tijden maken we via social media en de website bekend.’’

Fons is aan zijn vierde seizoen begonnen als eigenaar van De Batterij, dat de coronacrisis doorstond. ,,Vanaf 1 mei konden we weer in bedrijf tot acht uur ’s avonds en daarna werd dat langer. We houden nog steeds rekening met de afstand én met gezond verstand. Mensen moeten op hun gemak kunnen zitten en ervaren dat ook zo. We hebben de ruimte daarvoor en we kunnen het restaurant goed ventileren, waardoor niet alleen de gasten maar ook de personeelsleden zich veilig voelen. In coronatijd hebben we alles opgeschort, de medewerkers zijn allemaal ergens anders te werk gesteld en zijn vanaf 1 mei en daarna massaal weer teruggekomen. Ik had en heb er 23, onder wie veel parttimers. Ik werk met een lokaal bedrijf, Horeca Hoeksche Waard in Heinenoord. Dat maakt je minder kwetsbaar.’’

De import-Hoeksche Waarder, die zicht thuis voelt op het eiland, geniet van het vak. ,,Waarom ik dit vier jaar geleden ben gestart? Ik doe heel veel met mijn onderbuik en veel met energie. Ik pak ook veel energie van mensen op. Dit is een plek waar je letterlijk en figuurlijk de batterij op kunt laden. Een warme deken, mensen uit alle windstreken moeten zich hier welkom voelen. En alles moet met liefde gebeuren, ook de bereiding van de gerechten. Of je nou een bal gehakt of kaviaar eet. In dit restaurant kan ik mezelf zijn. Ik kijk naar de verborgen talenten van mijn personeel. Zowel in de keuken als in de bediening. Door te observeren, aan te kijken en gerichte vragen te stellen.’’

Het komende kwartaal komt De Batterij, dat ruim veertig jaar bestaat, met een nieuwe kaart. ,,Een durfkaart’’, zo noemt Fons Slijpen het zelf. ,,We noemen het ‘Tour de Fons’. Ik heb heel veel gereisd. Ik heb veel van Europa gezien, de Verenigde Staten en de Caraïben en heb ook een warm gevoel voor de Indische keuken. We brengen op de kaart een mix van kleinere gerechten, die je met elkaar kan delen. De gerechten zijn uiteenlopend en voor ieder wat wils: vegan, vegetarisch, vis en vlees. En dat gaat wisselen, per seizoen. Wordt het kouder dan komen de stamppotten, stoofpotjes en soepen. Voor iedereen is dat wel reuzespannend. Ook voor de koks. We hebben allemaal koks die in opleiding zijn, die het vak graag willen leren. We zijn een leer-werkbedrijf. Als leermeester probeer ik de kennis te delen en daarbij ook de rust te bewaren. Mijn inspiratie heb ik uit alle reizen gehaald en daar doe ik mijn eigen sausje overheen. Belangrijk is daarna het gevoel van wat gaan we nu doen. Welke kant gaan we op? Ik schrijf wat dingen op, werk ze uit en dat levert dan zoiets als ‘Tour de Fons’ op.’’

Lunchen, een tussendoortje of een volwaardig diner, De Batterij biedt legio mogelijkheden. ,,Hier kun je eten onder de tien euro en rond de 35 euro. Mensen komen hier op visite, in mijn huiskamer. Maar we vergeten ook de zakelijke markt niet, voor cursussen, vergaderingen en bedrijfsuitjes in combinatie met buitenactiviteiten. Regelmatig schuif ik aan bij de gasten aan tafel. We hebben ook een vleugel staan en andere muziekinstrumenten. Mensen kunnen spontaan gaan spelen. Zo houden we de sfeer ontspannen en verrassend.’’

Restaurant de Batterij

Sassedijk 6 A
3292 LD Strijensas

Fons Slijpen

078 – 6474961 / 06 – 48232214

info@restaurantdebatterij.nl

https://www.restaurantdebatterij.nl/

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant