Het Shantykoor met zangers, musici en dirigente Paula van Wanrooy. (foto: Leo Cornelisse)
Het Shantykoor met zangers, musici en dirigente Paula van Wanrooy. (foto: Leo Cornelisse)

Shantykoor De Hoeksche Waard jubileert met concert op 9 oktober

Algemeen 1.245 keer gelezen

Hoeksche Waard - De leden van het Shantykoor De Hoeksche Waard zingen ook bij repetities met veel plezier hun shantyliederen, maar het liefst maken ze met optredens mensen vrolijk en blij. Zaterdag 9 oktober geeft het Shantykoor een concert in De Open Hof aan de W. van Vlietstraat 2a in Oud-Beijerland. Het is een jubileumconcert want het Shantykoor HW bestaat twintig jaar.

In de coronatijd konden de Shantyzangers nauwelijks optreden. Daar komt gelukkig weer verandering in. Bij het jubileumconcert mogen 260 toehoorders aanwezig zijn. Het optreden begint om 20.00 uur. Inmiddels zijn er 160 kaarten gereserveerd. 
Kaarten (à 10 euro) zijn te bestellen via email info@shantykoorhoekschewaard.nl of via de website www.shantykoordehoekschewaard.nl.
De opbrengst komt ten goede aan de Stichting Droomhuis Hoeksche Waard, een kleinschalig wooninitiatief voor tenminste negen jonge mensen met een verstandelijke beperking.

Eerste uur
Voorzitter Leo Brussaard en John de Jong van de PR-commissie zijn al lid van het eerste uur. ‘’We genieten er nog steeds van’’, benadrukt het tweetal. Harry Durivou is eind 2018 lid geworden. Het klikte direct tussen Harry en het koor. ‘’Ik nam contact op met de secretaris en hij zei ‘we oefenen vanavond, kom gewoon eens kijken’. Die avond zong ik zestien nummers zo goed mogelijk mee. Geen moment heb ik spijt gehad van mijn lidmaatschap.’’ Het Shantykoor heeft destijds naam gemaakt met het grote zogenaamde ‘klutslied’. John stelde ooit voor om zo’n lied in het repertoire op te nemen. ‘’Tijdens een verjaardagsfeest van mijn schoonmoeder zong een man op een accordeon allemaal delen van liedjes aan elkaar en het gehele gezelschap zong mee. Toen dacht ik ‘dat is wel iets voor ons koor’.

Aanvankelijk voelde onze toenmalige dirigent Joop van Wensveen er niets voor, maar een koorlid zei ‘laten we het proberen’. Joop zong de teksten voor, wij zongen mee en zo is het klutslied ontstaan.’’


Het lied werd zo populair dat er CD-opnamen van werden gemaakt en er ook mee werd opgetreden bij TV Oranje en TV Rijnmond. Het eerste officiële optreden van het Shantykoor vond met ruim tien man tijdens de Havendagen plaats bij De Heeren van Beijerland. Na het optreden meldden zich tien nieuwe leden. ‘’Een verschil met vroeger is dat er nu meer muzikanten zijn’’, licht Brussaard toe. ‘’We hebben tien musici, haast een heel orkest!’’ Het koor zelf telt 43 leden. Huidig dirigente Paula van Wanrooy is alweer 12,5 jaar aan het Shantykoor verbonden. ‘’Een vakvrouw met verstand van zaken. Paula geeft ons koor een behoorlijke meerwaarde’’, aldus de drie bestuursleden.

Lustrum
Het Shantykoor heeft elk lustrum gevierd. In 2006 in een tot feestzaal omgebouwde sporthal Numansdorp met een enthousiast publiek van 1200 mensen. Het tweede lustrum was in 2011 in Alcazar. Twee uitverkochte avonden trad het Shantykoor op met een Schotse Pipeband en samen brachten ze het bekende lied Mull of Kintyre. Ondanks het grote succes bij evenementen geeft het de leden toch de meeste voldoening om op te treden voor ouderen in verzorgingstehuizen en voor mensen met een verstandelijke beperking. ‘’Je maakt mensen dan zo gelukkig.’’

Club van 100
Er is een club van 100 in het leven geroepen om de optredens in verzorgingstehuizen mede mogelijk te maken. Bij het Shantykoor De Hoeksche Waard zijn nieuwe leden welkom. Aanmelden kan via telefoonnummer 06-50538002.

(tekst: Sieka Romeijn-Hedmann)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant