De leerlingen gaan in gesprek met Kiflai
De leerlingen gaan in gesprek met Kiflai foto; Sharon Weeda

Vluchteling Kiflai (Eritrea) vertelt zijn verhaal op De Boomgaard

Algemeen 467 keer gelezen

MIJNSHEERENLAND – In samenwerking met VluchtelingenWerk Nederland hebben de kinderen van groep 8 op Basisschool De Boomgaard in Mijnsheerenland bezoek gekregen van een vrijwilliger en een vluchteling. In het kader van het project ‘Bekend maakt Bemind’, deelde iemand, die zijn land moest ontvluchten, zijn ervaringen. Tijdens dit bezoek mochten de kinderen ook verschillende vragen stellen.

In samenwerking met VluchtelingenWerk Nederland hebben kinderen van Basisschool De Boomgaard kennisgemaakt met mensen die om verschillende redenen hun land hebben moeten ontvluchten.

Aan de hand van het project ‘Bekend maakt Bemind’ hebben de kinderen kennis gemaakt met Kiflai die Eritrea moest ontvluchten. Samen met vrijwilliger Gerda van Vluchtelingenwerk kwam Kiflai op bezoek in de klas. Tijdens deze laagdrempelige ontmoeting hebben de kinderen geleerd waarom mensen hun land ontvluchten, hoe het leven er voor het vluchten uitzag en hoe het is om in Nederland een nieuw leven op te bouwen.

Voor de kinderen was dit een indrukwekkende en leerzame ochtend. De kinderen hebben aandachtig geluisterd en kregen de mogelijkheid om allerlei vragen te stellen. Belangrijk tijdens deze les was het omgaan met respect en het respect hebben voor elkaar.

‘De school vindt het erg belangrijk dat kinderen leren wat er in de maatschappij om hen heen gebeurd. In Nederland groeien kinderen om in een veilige omgeving. Op andere plekken kan dit heel anders zijn met als gevolgd dat mensen hun eigen land moeten ontvluchten. Door mee te doen aan dit project leren kinderen dat het niet altijd vanzelf spreken is om in een veilige omgeving op te groeien,’ aldus Michel Harmans, directeur OBS De Boomgaard.

‘Het is heel interessant en leerzaam om iemand te ontmoeten die gevlucht is’, aldus een leerling uit groep 8. ‘Ik zie vaak op het Jeugdjournaal dat mensen moeten vluchten, maar om het nu te horen van iemand, is erg indrukwekkend.’

VluchtelingenWerk Nederland komt op voor de rechten van vluchtelingen en helpt hen bij het opbouwen van een nieuw bestaan in Nederland. VluchtelingenWerk zet zich met meer dan 13.000 vrijwilligers in voor de bescherming van mensen die huis en haard moesten verlaten vanwege oorlog, politiek geweld, hun seksuele geaardheid, afkomst of religie.

Voor de kinderen uit groep 8 op De Boomgaard was het een indrukwekkende ontmoeting, waarbij de kinderen erg veel hebben geleerd over leven in landen waar het minder veilig is en welke impact dit uiteindelijk kan hebben op het leven en het gezin van iemand.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant