(foto: Heyblom Fotografie)
(foto: Heyblom Fotografie)
Voordeelkrant

Metaalrecycling Van Akelijen biedt eerlijke prijzen voor alle metalen en oud ijzer

Algemeen 368 keer gelezen

Heinenoord - Metaalrecycling van Akelijen is een echt familiebedrijf en heeft al tientallen jaren ervaring in de veelzijdige metaalhandel. Vader van Akelijen geldt als de grondlegger van het bedrijf, hij begon zo’n 40 jaar geleden met de handel in allerlei soorten metalen. Sinds zo’n 25 jaar zit het bedrijf in Heinenoord aan de Nijverheidsweg en hebben de zoons Nick en Frans het bedrijf overgenomen en voortgezet.

‘Naast mijn broer en ik werken hier ook twee neefjes en hebben we een vaste chauffeur’, vertelt Nick van Akelijen, ‘het werkt voor ons prima om allemaal familie te zijn. We weten precies wat we aan elkaar hebben en zijn als het ware in het bedrijf opgegroeid. Ik was als kind vaker hier dan thuis.’ De handel in metalen is complex, er zijn enorm veel soorten en kwaliteiten en het duurt volgens Nick echt een hele tijd voor je daar een beetje in thuis bent. 

Juiste prijs

Het bedrijf neemt metalen in en verkoopt het weer door, verreweg het meeste is voor de export naar landen als Duitsland en ook Turkije. Het begint allemaal met de inkoop en daar heeft het bedrijf een uitgebreide service voor. ‘Mensen kunnen hier de hele week aan de Nijverheidsweg zelf hun spullen komen brengen’, legt Nick uit, ‘we hebben buiten allemaal bakken staan. We helpen de mensen desgewenst met het sorteren. Vervolgens wegen we de bak, trekken er het lege gewicht af en zo weten we exact hoeveel er ingeleverd is en betalen er een eerlijke prijs voor.’ 

Nick loopt langs de vele bakken en laat zien hoe veel soorten metaal er zijn. Het standaard oud ijzer, maar ook rvs, zoals bijvoorbeeld uit oude keukens, kabels, aluminium, zink, lood, accu’s en natuurlijk alle soorten koper. Met een shredder wordt uit kabels het koperdraad gehaald. Ook oude motoren en computers zijn welkom, daar zit bruikbaar materiaal in. 

Het bedrijf heeft alle deskundigheid in huis dat er netjes uit te halen en de vele soorten metaal netjes te sorteren, te knippen en te verkleinen. Bovendien kan men met een analyseapparaat heel precies de kwaliteit van het materiaal beoordelen en zo de klant de juiste prijs voor het materiaal aanbieden. 

Gratis service

Maar de service gaat verder. Wie een behoorlijke partij heeft (van 2 tot 40 kuub metaal) kan een container van Van Akelijen thuis voor de deur laten plaatsen, die wordt uiteraard weer opgehaald, een gratis service. Naast particulieren neemt Van Akelijen ook metalen in van bedrijven. 

Een halfjaar geleden is het familiebedrijf uitgebreid en werd een pand recht aan de overkant van de straat erbij getrokken. Naast de nodige extra werkruimte is daar een grote weegbrug tot wel 60 ton, handig voor de echt grote partijen. Uiteindelijk gaan grote uitgesorteerde partijen vrijwel altijd naar het buitenland. Dat het handelen de familie in het bloed zit wordt dan extra duidelijk. ‘Daar proberen we dan weer iets in te kopen wat we elders weer kunnen verhandelen’, vervolgt Van Akelijen, ‘dat voorkomt ook dat een vrachtwagen leeg terug rijdt.’ 

De markt voor metaalhandel is voortdurend in beweging en je moet echt de ontwikkelingen dagelijks goed in de gaten houden, benadrukt Nick. ‘Het zijn echt dagkoersen, we hebben nu bijvoorbeeld te maken met de situatie in Oekraine, de staalindustrie daar is hard geraakt. En ook de autobranche moet weer op gang komen, dan stuwt de vraag naar ijzer op, en dat heeft allemaal invloed op de prijzen op de beurzen. Dankzij onze jarenlange ervaring hebben we daar feeling voor gekregen. ’ Ook de bouwwereld werkt volop met grondstoffen als metaal. 

Hergebruik

Van Akelijen stimuleert graag dat mensen de financiele afwikkeling per bank laten doen. Veel contant geld in huis, zoals dat vroeger ging, is nu eenmaal een risico. Klanten krijgen een hogere prijs als ze akkoord gaan. Op de website of app is bovendien een QR code te vinden waarmee direct de actuele prijzen te zien zijn.

‘Wij adviseren de mensen graag’, besluit Nick, ‘ons bedrijf verwerkt metalen en oud ijzer op een eerlijke en veilige manier. Bovendien zijn we een schakel in het hergebruik van een belangrijke grondstof als metaal. Het komt helaas nog maar al te vaak voor dat mensen allerlei waardevol metaal en oud ijzer gewoon bij de RAD dumpen. Het is vaak onwetendheid, maar bij ons krijgen ze er nog wat voor en met een flinke partij kan dat behoorlijk oplopen. Zonde om te laten lopen toch?’ 

Metaalrecycling van Akelijen
Nijverheidsweg 47
3274 KJ Heinenoord

Algemeen: 0186 – 60 97 43
Mail: info@metaalrecyclingvanakelijen.nl

https://www.metaalrecyclingvanakelijen.nl/

Uit de krant

Uit de krant