V.l.n.r. Corine en Kees Voordijk, CvdK Jaap Smit, burgemeester Aptroot, Gerlé sr. en Lenie Voordijk en de kinderen Gerlé jr, Hans en Leonie. (foto's: Conno Bochoven)
V.l.n.r. Corine en Kees Voordijk, CvdK Jaap Smit, burgemeester Aptroot, Gerlé sr. en Lenie Voordijk en de kinderen Gerlé jr, Hans en Leonie. (foto's: Conno Bochoven)

Bakkerij Voordijk is nu écht Hofleverancier

Algemeen 2.257 keer gelezen

Oud-Beijerland - Het grote nieuws was al op 24 augustus bekend geworden: Bakkerij Voordijk krijgt het predicaat ‘Hofleverancier’. Een bijzondere datum, want die dag bestond het bakkersbedrijf precies 125 jaar. Burgemeester Aptroot belde eigenaar Kees Voordijk op om hem op de hoogte te stellen. En donderdag 10 november was het zover en werd het officiele bord met de oorkonde uitgereikt door Jaap Smit, Commissaris van de Koning.

Eerste in de Hoeksche Waard

Bakkerij Voordijk is het eerste bedrijf in de nieuwe gemeente Hoeksche Waard dat deze koninklijke onderscheiding ontvangt. En dat krijg je niet zomaar. Om in aanmerking te komen voor het Predicaat Hofleverancier moet een bedrijf minstens 100 jaar bestaan (100, 125 of een veelvoud van 25 jaar) en de ontstaansgeschiedenis moet duidelijk en aantoonbaar zijn. Als bedrijf moet je aannemelijk maken van plaatselijk of regionaal belang zijn te midden van branchegenoten en er moet sprake zijn van juridisch en economisch onbesproken gedrag en een onberispelijke bedrijfsvoering.
In Nederland zijn momenteel ongeveer 500 bedrijven die zich Hofleverancier mogen noemen. Het gaat hierbij om Koninklijke waardering in de vorm van een predicaat waardoor men het Koninklijk wapen mag voeren met de toevoeging ‘Bij Koninklijke Beschikking Hofleverancier’. Het predicaat staat onder meer voor bewezen kwaliteit, soliditeit en continuïteit van de onderneming.

Wie een mooie carrière in de politiek of bestuurlijk Nederland beoogt moet in het bakkersvak beginnen. Die indruk zou je tenminste bijna krijgen, want CvdK Jaap Smit vertelde bij de uitreiking dat hij ooit als jongen als bakkershulp in Meppel begon. En even later deed burgemeester Charlie Aptroot eenzelfde onthulling: ook hij ging als jongen met brood langs de deuren. Smit nog met een handkar, Aptroot met een soort gemotoriseerde ijzeren hond, verschil moet er zijn tenslotte.

Bakkersmuts

In zijn speech benoemde Smit de zorgvolle tijden, ook voor ondernemers zoals de torenhoge energieprijzen. ‘Harde tijden maar gelukkig gebeuren er ook mooie dingen. Ik kom graag bij ondernemers over de vloer en zeker bij bakkers, met die heerlijke geuren en al dat lekkers. Familiebedrijven zoals hier hebben bij mij een streepje voor, die hebben de klant namelijk op een voetstuk staan.’ Smit was onder de indruk dat het bakkersvak al zo lang in de familie beoefend wordt, 8 generaties lang vanaf 1777. ‘De kinderen worden hier met een bakkersmuts op geboren denk ik’, grapte Smit. 
Hij noemde het mooi dat het bakkersgeslacht nadrukkelijk oog heeft voor de lange termijn. ‘Hier gaat het niet alleen om, letterlijk, een goede boterham, maar wordt gezorgd dat het nageslacht straks verder kan. Een reden te meer om dit bedrijf te koesteren en dat wordt onderstreept met het Hofleverancierschap. Dat is zeker geen automatisme, er gaat een strenge procedure aan vooraf en uiteindelijk beslist er maar één persoon en dat is Zijne Majesteit de Koning. U mag trots op dit predicaat zijn en ik wens u nog vele succesvolle jaren’, zo besloot Smit.

In zijn betoog benadrukte burgemeester Charlie Aptroot vooral de ondernemersgeest van de familie. ‘Dat heeft er kennelijk altijd al ingezeten. De kwaliteit van weleer is er nog steeds, dit is topsport, je moet elke dag maar weer leveren. Deze bakkerij zet zich in voor de kerk, school en samenleving. Dagelijks gaan onverkochte broden naar de Voedselbank. Daar zijn wij als gemeente natuurlijk heel erg blij mee. Het bedrijf is in alle opzichten een visitekaartje voor de Hoeksche Waard én de regio’, aldus Aptroot. 

In zijn dankwoord noemde Kees Voordijk de uitreiking ‘een heel bijzonder moment.’ Hij memoreerde kort de geschiedenis en betrok daar nadrukkelijk het harde werken van zijn ouders en voorouders bij. ‘Bakker zijn is geen gewoon beroep, het is je leven, 6 dagen per week moet je paraat staan. Het zit in ons bloed en in onze genen.’ Voordijk signaleerde dat er met name de laatste 15 jaar veel veranderd is. ‘We zijn bijvoorbeeld supermarkten op het eiland gaan beleveren vanuit de gedachte dat de producten van Voordijk voor iedereen in de Hoeksche Waard binnen bereik moeten zijn.’ 

Trouw zijn

Als kernwaarde voor het bedrijf noemde Kees Voordijk vooral het ‘trouw zijn’. ‘Trouw in je werk, voor je gezin en voor elkaar. Dat proberen we ook door te geven aan onze kinderen en in de samenleving. We hebben er altijd de kracht en de gezondheid voor gekregen. We doen het met liefde, als je veel krijgt kan je ook veel geven. Dat uit zich ook in een grote trouwe klantenkring en in het feit dat vrijwel al ons personeel langdurige werkverbanden met ons heeft.’  

 (tekst: Conno Bochoven)

De onthulling van het bord Hofleverancier.
Kees Voordijk laat trots de bijbehorende oorkonde zien.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant