Het beeld is zoveel mogelijk in oude staat hersteld en de oude Mercurius kan weer jaren mee. Pieter Jan in 't Veld (links) en Leen Rosmolen zijn zo te zien wel verguld met het eindresultaat. (foto: pr HVO)
Het beeld is zoveel mogelijk in oude staat hersteld en de oude Mercurius kan weer jaren mee. Pieter Jan in 't Veld (links) en Leen Rosmolen zijn zo te zien wel verguld met het eindresultaat. (foto: pr HVO)

‘Vergeten’ Mercurius opgeknapt, beeld sinds 1888 nu weer te zien

Algemeen 734 keer gelezen

Oud-Beijerland - Een Oud-Beijerlands beeld van Mercurius is onlangs door Leen Rosmolen en Pieter Jan in ’t Veld gerestaureerd en van een mooie sokkel voorzien.

Mercurius was de Romeinse God van de handel, reizigers, dieven en de winst. De naam Mercurius is afgeleid van het Latijnse mercator wat koopman betekent. 

Pieter Jan in ‘t Veld van de Historische Vereniging Oud-Beijerland vertelt wat de geschiedenis is van dit opmerkelijke beeld: ‘In een raadsbesluit uit 1853 kunnen we lezen dat notaris mr. Anthonie van Weel het beeld aan de gemeente schonk om het ergens op een openbare plaats neer te zetten. ‘Om daarmee een der publieke plaatsen te versieren’. 
Besloten werd om het bij de “vischbank” te plaatsen. In 1884 is het geplaatst bij het marktgebouw dat op de kop van de haven Bierkade/Marktplein stond. Toen het marktgebouw in 1888 wegens geringe belangstelling werd geveild, verdween ook het Mercuriusbeeld uit het straatbeeld.’

Na een oproep in het huisorgaan van de Historische Vereniging “De Beijerlandsche Berichten”, kwamen er reacties. In ‘t Veld: ‘Het beeld lag jarenlang op de zolder van het gemeentehuis. Een ambtenaar van de gemeente vond het en heeft het met toestemming mee naar huis genomen waar het jaren bij hem in de kamer heeft gestaan. Later heeft hij het geschonken aan het museum Het Oude Raadhuis. Na het opheffen van het museum kwam het in de gemeentelijke opslag waar de Historische Vereniging het bij navraag vond.’ 

Nadat de oude verflaag was verwijderd, bleek dat het van lood gemaakt was. Het beeld is door Leen Rosmolen in zijn atelier in het voormalig Actief College voorzien van een nieuwe mooie sokkel. 
Pieter Jan in ‘t Veld repareerde de Mercuriusstaf die kapot was en voorzag het beeld van een nieuwe goudkleurige laag. Het is de bedoeling van de Historische Vereniging om het beeld een plaatsje te geven in het Oude Raadhuis.

Voorlopig is het beeld voor het eerst sinds 1888 weer voor eenieder te zien in de etalage van het pand aan de Molendijk 39 in Oud-Beijerland tegenover bakkerij Voordijk.

Oude foto van de Havendam/Bierkade in Oud-Beijerland. Het is onbekend waar de 'vischbank' ooit gestaan heeft. (foto: archief Hist. Ver. Oud-Beijerland)
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant