SGP-raadslid Gerjan Neele: 'Grote zorgen over gevolgen afsluitingen brug en tunnel komende zomer'. (foto: gem. Hoeksche Waard)
SGP-raadslid Gerjan Neele: 'Grote zorgen over gevolgen afsluitingen brug en tunnel komende zomer'. (foto: gem. Hoeksche Waard)

SGP stuurt brandbrief over impact afsluitingen brug en tunnel

Algemeen 675 keer gelezen

Regio - De SGP fractie Goeree-Overflakkee heeft, samen met de SGP Schouwen-Duiveland en de SGP Hoeksche Waard, een brief gestuurd naar Chris Stoffer van de SGP Tweede Kamerfractie en naar Statenlid Gerard van de Breevaart van SGP Zuid-Holland over de renovatie van de Haringvlietbrug en de Heinenoordtunnel.

Die staan bijna voor de deur, maar er is nog veel onduidelijk over de maatregelen die getroffen worden tijdens de renovatie. Duidelijk lijkt wel dat de impact van de totale afsluiting op de regio heel groot zal zijn. 
De lokale SGP-fracties maken zich zorgen over het uitblijven van concrete maatregelen en informatie voor inwoners, scholieren, bedrijven enz. ‘We hopen dat onze Statenfractie en de Tweede Kamerfractie meer duidelijkheid voor onze regio kunnen bewerkstelligen’, aldus woordvoerder Gerjan Neele van de SGP Hoeksche Waard.

Mobiliteit
In de brief wordt onder meer ingegaan op de onduidelijkheid voor medische spoedtransporten, de samenwerking van hulpdiensten met omliggende regio’s en routes voor gevaarlijke stoffen.
Verder wijzen de gezamenlijke SGP-fracties erop dat ook op het gebied van mobiliteit zorgen zijn voor de plattelandsgemeentes. ‘Hoewel de provincie zich zegt in te zetten voor bereikbaarheid en leefbaarheid, zien wij sinds de COVID-19 pandemie een verslechtering van het OV-aanbod voor kleine kernen, wat de afhankelijkheid van de auto  alleen maar versterkt’.

Tandje minder
De SGP-fracties voelen zich genoodzaakt om deze brief te sturen. SGP-fractievoorzitter Gerjan Neele: ‘Hoewel wij begrip hebben voor de complexe situatie, zijn wij geschrokken van de impact van (het gebrek aan) maatregelen. Studenten en scholieren, waarvan de vakanties pas op 8 juli (en 15 juli voor regio Zuid) beginnen, kunnen niet naar school of met mogelijk aanzienlijk langere reistijden.
Medewerkers van (thuis)zorgorganisaties, basisscholen, ziekenhuizen of loonwerkers die wonen op de grens van de ene naar de andere regio moeten opeens uren omrijden of kunnen gewoon niet meer naar hun werk. De recreatiesector – net herstellend van de schade van de recente pandemie – wordt gevraagd in hun hoogseizoen of het niet een tandje minder kan. Jachthavens kunnen passanten wel vergeten en de scheepswerf zal aanzienlijk minder werk hebben nu een alternatieve route via het Spui niet is uitgewerkt.’

De Haringvlietbrug wordt afgesloten van 29 juni tot 28 juli, de Heinenoordtunnel van 7 tot 28 augustus.

Inmiddels is bekend dat de SGP-fractie in de Tweede Kamer de Minister van Infrastructuur en Waterstaat schriftelijk 9 inhoudelijke vragen heeft gesteld. Daarbij komt ook de vraag aan de orde of de Kiltunnel gedurende de afsluitingen voor inwoners van de Hoeksche Waard tolvrij zal zijn, aangezien die dan de belangrijkste ontsluitingsroute voor het eiland is. 

Uit de krant