Flyer van Sallmiak, Kamilla Snijders
Flyer van Sallmiak, Kamilla Snijders

Allereerste Hoeksch Groen Festival, gezellig en leerzaam festival voor jong en oud

Algemeen 600 keer gelezen

Mijnsheerenland - Boerderij Bouwlust van de familie Kruijthoff aan de Stougjesdijk in Mijnsheerenland is al jaren het vertrouwde adres voor de Nazomermarkt van Groei en Bloei. Zaterdag 27 mei zal hier het eerste Hoeksch Groen Festival worden gehouden. Deze eerste editie staat volledig in het teken van een gezellig buitenfestival met planten, buiten accessoires, eetbare natuurproducten, muziek en uiteraard diverse hapjes en drankjes. 

De organisatie, onder leiding van Laura Droogendijk, is al maanden hard bezig om nieuwe, groene initiatieven te verwerken in dit leuke en leerzame festival. De meeste standhouders hebben prachtige planten of tuinartikelen om je buitenruimte kleur en geur te geven, maar ook om de dieren en insecten te helpen. 

Hoe dit precies moet? Je hoeft geen groene vingers te hebben om op het festival uit de voeten te kunnen. Er is hulp bij je tuininrichting (plattegrond of planten) en er zijn lezingen voor jong en oud om iedereen mee te nemen in de gezonde, gezellige en mooie groene wereld. 

Zo zal er iets vertelt worden over composteren, de ontwikkelingen van de Hoeksche Waardse akkerranden, de werkzaamheden van een jagende Imker, uitleg over wat er allemaal in een voedselbos groeit en hoe de biodiversiteit binnen jouw tuin en in jouw directe omgeving werkt en hoe jij hier invloed op kunt uitoefenen. Lees het programma vooraf goed door zodat je niks mist. De lezingen vinden achterin het veld plaats, dus loop vooral langs alle kramen naar het einde van de markt om de leerzame lezingen, van ongeveer 20 minuten, niet te missen!

Voor de kinderen is er van 10.00 tot 16.00 uur een leerzame activiteit om alles in een voedselbos te ontdekken, te proeven en te zien. Ook kunnen er weer bloembolletjes/zaadjes gepland worden, bloemen worden ingekleurd aan de picknicktafels en sportieve spellen worden gespeeld in het speelbos. 

Daarnaast kan er, tegen een kleine vergoeding, een vogelhuisje of insectenhotel worden gemaakt. Het daarvoor benodigde hout wordt door Martijn Trouwborst van Hoeksch Hout aangeleverd. Martijn, zelf ook actief binnen Groei & Bloei, werkt weliswaar met gekapt hout, maar hij benadrukt een vergroening van de Hoeksche Waard voor te staan. ‘’Voor elke gekapte boom die zij verwerken komen er in de Hoeksche Waard twee terug. Bomen zijn belangrijk in het landschap. Ze zorgen voor klimaatbestendigheid, verkoeling en beschutting.’’ 

Het eerste Hoeksch Groen Festival is een mix van het vertrouwde ‘groen’ aanbod van de voorgaande Nazomermarkten, maar ook met heel veel nieuwe, groene aanwas. Het is echt ontzettend leuk om jonge en nieuwe initiatieven te mogen verwelkomen op dit evenement. Ook mag Groei & Bloei de eerste 500 bezoekers verblijden met een gratis zakje biologische bij-vriendelijke zaadjes. 
Ook is het goed om te weten dat je tegen inlevering van je houten entreekaartje (entree: 2 euro, kinderen gratis) een glas limonade kunt krijgen bij de bar. De organisatie nodigt iedereen hierbij uit om je zintuigen te laten prikkelen en te proberen om volledig te genieten van het heerlijke buitenleven.

De organisatie hoopt met haar nieuwe opzet jonge mensen enthousiast te maken om Groei en Bloei voor de toekomst te behouden. Gezien de vergrijzing in de vereniging zijn zij op zoek naar nieuwe jonge leden. Natuurlijk graag jongeren met aandacht voor bloei en groei. Een belangstelling die ze veelal van hun ouders hebben meegekregen. 
Daarnaast zeker ook nieuwe leden die geen groeninjectie kregen van hun ouders, maar die wel open staan voor minder grind en tegels in de tuin. ‘’Wij doen het met elkaar’’, aldus de vernieuwde Werkgroep Markten.

Er is beperkte parkeergelegenheid bij de Phoenix aan de overkant van de dijk. 

Tijdschema 

Sprekers, Programma ochtend

10.00 - 12.00 uur Voedselboskabouters, Agnes, Kinderen uitdagen om al hun zintuigen te gebruiken tijdens het zien en proeven van voedsel uit een voedselbos.

10.30 - 11.00 uur Rietgors & CCHW, Mellany, Wat zijn de ontwikkelingen van de akkerranden in de Hoeksche Waard? 

11.00 - 11.30 uur, Totalis Naturales, Jack,  Altijd al imker willen worden? Jack vertelt wat hij als imker allemaal doet. 

11.30 - 12.00 uur, Compostandig, Siem, Composteren? Hoe werkt dat nouprecies? 

11.30 - 12.00 uur, Voedselbos Eetlust & Akkers, Dick/Johan Een rondje Iopen langs het voedselbos, de akkers en de sloten. Er is genoeg te zien en te leren van de natuur om ons heen!

12.00 - 12.30 uur, Ecoloog gemeente HW, Jan & Marleen Welke invloed heeft jouw tuin op de biodiversiteit in de Hoeksche Waard?

Sprekers   Programma ‘s middags                                                      -

13.00 - 16.00 Voedselboskabouters, Agnes, Kinderen uitdagen om al hun zintuigen te gebruiken tijdens  het zien en proeven van voedsel uit een voedselbos.

13.30 - 14.00 uur Rietgors & CCHW Mellany Wat zijn de ontwikkelingen van de akkerranden in de Hoeksche Waard?

14.00 - 14.30 uur Totalis Naturales, Jack Altijd al imker willen worden? Jack vertelt wat hij als imker allemaal doet.

14.30 - 15.00 uur Voedselbos Eetlust & Akkers, Dick/Johan Een rondje Iopen langs het voedselbos, de akkers en de sloten. Er is genoeg te zien en te leren van de natuur om ons heen!

 15.00 -15.30 uur Ecoloog gemeente HW, Jan & Marleen Welke invloed heeft jouw tuin op de biodiversiteit in de Hoeksche Waard?

15.30 - 16.00 uur Compostandig, Siem, Composteren? Hoe werkt dat nou precies?

Uit de krant