Afbeelding

Raad wil mensen met hoorproblemen helpen bij het vinden en behouden van werk

Algemeen 775 keer gelezen

Hoeksche Waard - Gemeente Hoeksche Waard helpt mensen die graag willen werken en daarbij ondersteuning nodig hebben. Hoe de gemeente dit kan doen, staat in de Participatieverordening. De raad heeft deze verordening geamendeerd vastgesteld. Hierdoor is het mogelijk dat werkgevers en werknemers ondersteund kunnen worden wanneer mensen slechthorendheid of doofheid ervaren. 

Ondersteuning bij mensen met een visuele en motorische beperking stond al vermeld in de verordening. De initiatiefnemer van het amendement raadslid Jolanda Koning van het CDA Hoeksche Waard, miste de werknemers met doofheid en (toenemende) slechthorendheid in deze verordening. Bij deze groep is er kans op miscommunicatie op de werkvloer doordat de gesproken informatie niet volledig doorkomt of doordat bv de deurbel of een waarschuwingssignaal niet gehoord wordt. 

Daarnaast is het zo dat de dove of slechthorende werknemer zich geïsoleerd kan gaan voelen als hij of zij niet deelgenoot wordt gemaakt van de gesprekken tussen collega’s. Een cursus (ondersteunende) gebarentaal voor de horende collega’s of extra informatie bordjes of een knipperend licht toevoegen aan het deurbelgeluid kan dan veel oplossen. 

De toevoeging werd door de collega-raadsleden positief ontvangen. Samen werken aan èn in een inclusieve samenleving. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant