Alice Weij (witte trui) is de oprichter van het Kinderkledingproject. Links met het blauwe vest Tineke Burger, zij helpt Alice waar nodig. Kleding uitzoeken kan bij Alice thuis, foto gemaakt in de serre. (foto: Floortje Appel)
Alice Weij (witte trui) is de oprichter van het Kinderkledingproject. Links met het blauwe vest Tineke Burger, zij helpt Alice waar nodig. Kleding uitzoeken kan bij Alice thuis, foto gemaakt in de serre. (foto: Floortje Appel)

Kinderkledingproject: ‘Een mooi gekleed kind voelt zich gelukkiger’

Algemeen 2.491 keer gelezen

Zuid-Beijerland - Alice Weij heeft in de zomer van 2023 Kinderkledingproject opgericht. Dit houdt in dat zij tweedehands kinderkleding verzamelt en weggeeft aan ouders die niet veel te besteden hebben. ‘Alles blijft anoniem, ik weet niet eens de achternamen van deze personen, aan mij zijn ze niks verschuldigd.’ 

 De zomerse temperaturen liggen op de loer. De zon begint feller te schijnen, de bomen krijgen groene bladeren en de wollen truien worden ingeruild voor korte mouwen. In de kasten wordt de winterkleding achterin gelegd en de zomerkleding wordt naar voren gehaald. Mocht de zomerkleding niet meer passen, dan worden er nieuwe kleren gekocht. Mensen die geen of weinig geld hebben moeten keuzes maken. Een leuk dagje uit met het gezin of nieuwe zomerse kleding voor de kinderen? 
Alice Weij–van het Hoff: ‘Wij verzamelen tweedehands kinderkleding via scholen en Facebook. Vervolgens verstrekken wij die kleding gratis aan ouders of kinderen die net buiten de boot vallen bij de voedselbank. Er zijn situaties waardoor mensen op een bepaald moment niet genoeg geld hebben voor kinderkleding en dan kunnen ze dat bij ons gratis krijgen.’

Alice Weij heeft vorige zomer het project gelanceerd. Het was een bescheiden start met slechts 5 kledingstukken, maar het is uitgegroeid tot een kleding spektakel. Nu staan meerdere kledingrekken vol, drie in de serre en nog eens vier volle dozen verspreid door het huis. ‘We hebben nog steeds niet genoeg.’ Weij wil het liefst een aanzienlijke voorraad aan kleding hebben. ‘Als we niets krijgen, kunnen we het ook niet uitdelen. We moeten veel verschillende kledij hebben om leuke setjes te kunnen maken.’

Afgetrapte schoenen zijn niet fijn 

In dit seizoen krijgen de kinderen drie korte broeken, een lange broek, drie t-shirts, een pyjama en indien mogelijk nog een zomerjas. De doelgroep van dit project zijn jonge kinderen, de verzamelde kleding ligt tussen de maat 110 en XS in. Dit is een bewuste keuze, omdat volgens Alice kinderen niet de dupe moeten worden van armoede. 
‘Kinderen vind ik heel belangrijk, volwassenen kunnen zichzelf wel redden, maar een kind is afhankelijk van anderen. Een kind hoeft niet te merken dat het thuis niet breed is, met afgetrapte schoenen rondlopen is niet prettig. Als je mooi gekleed bent als kind, ben je een stuk gelukkiger.’

Schoonzus helpt

Wanneer er veel kleding gedoneerd wordt door bewoners van de Hoeksche Waard, komt schoonzus Tineke Burger-Weij langs en sorteren ze de kledij samen. Wanneer Alice Weij op vakantie is, neemt Tineke Burger het over ‘Ik heb heel veel kleding afgelopen winter weg kunnen geven’, zegt Tineke. De schoonzussen zorgen bij het uitzoeken dat het schone en moderne kleding is. ‘Het is toch fijn als je jouw kind naar school kan sturen met fatsoenlijke kleding?’ Wanneer de kinderen meegaan met hun ouders, mogen ze zelf de kleding uitzoeken. 
Mochten de ouders en kinderen niet weten wat ze willen hebben, dan maakt Weij zelf setjes. ‘Die mensen maak ik dan helemaal gelukkig, daar word ik zo blij van. Het kost ons geen geld en we maken iedereen blij’, vertelt Alice Weij met een glimlach.
Volgens Tineke en Alice is schaamte een grote factor bij het vragen van hulp. ‘Soms komen mensen in de avond want dan ziet niemand het.’ Zelf houdt Weij het zo anoniem mogelijk. ‘Er is veel stille armoede en juist die mensen willen we helpen, zodat ze niet te diep in de schulden en geldproblemen komen’, aldus Alice.

Contact 

Als u zelf kleding nodig heeft voor uw kinderen, aarzel dan niet om contact op te nemen met Alice Weij, haar e-mailadres is: aliceweij58@gmail.com. Ligt er nog goede kleding in de kast waar uw kinderen uitgegroeid zijn? 
Doneer het aan het Kinderkledingproject, contact kan opgenomen worden via eerder genoemd mailadres.

(tekst: Floortje Appel)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant