Afbeelding

Turkse iftar verbindt gemeenschappen in ‘s-Gravendeel

Algemeen 1.111 keer gelezen

‘s-Gravendeel - Op 20 maart vond er een hartverwarmende ontmoeting plaats in ‘s-Gravendeel. Enkele Turkse gezinnen uit de Hoeksche Waard organiseerden een iftar, een traditionele maaltijd die na zonsondergang wordt genuttigd tijdens de vastenmaand ramadan. Wat deze iftar extra bijzonder maakte, was de aanwezigheid van enkele leden van de Christelijke Gereformeerde Kerk in ‘s-Gravendeel. Een ontmoeting waarin culturen samensmolten en bruggen werden geslagen.

De avond begon met een overdenking over Psalm 130 door dominee William de Hek. In zijn woorden benadrukte hij dat vergeving een universele waarde is, die zowel in het christendom als in de islam wordt gekoesterd. Na deze bezinning werd het Onze Vader gebeden, een moment van verbondenheid tussen verschillende geloofstradities.

De iftar zelf begon met de oproep tot gebed. Daarna volgde een heerlijke, zelf gekookte maaltijd, met de geuren en smaken van de Turkse keuken. Tijdens het diner werden Ramadanverzen uit de Koran voorgelezen, een traditie die de betekenis van deze heilige maand benadrukte.

Het programma ging verder met een inspirerende toespraak over het belang van het verbinden van culturen. Benadrukt werd dat het zoeken naar wat ons verenigt, het bouwen van bruggen, essentieel is voor een harmonieuze samenleving. Een Ney-concert, met zijn kalme en melodieuze klanken, bracht rust en reflectie.

Als symbolisch gebaar ontvingen alle gasten potloden met bloemenzaad. Een geschenk dat staat voor groei, hoop en verbondenheid. Een ontroerend moment was de overhandiging van een geschenk aan de weduwe van Jan Verdonk. Jan en zijn vrouw Ada waren enkele jaren geleden betrokken bij de eerste contacten met het Turkse gezin, dat als statushouders in ‘s-Gravendeel kwam wonen. Hun vriendschap en begrip hebben geleid tot een waardevolle brug tussen verschillende culturen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant