Afbeelding

Nieuwe historische roman Marja Visscher speelt zich af in ’s-Gravendeel

Algemeen 502 keer gelezen

Klaaswaal - Net verschenen bij uitgeverij Davey Jones Publishing: de historische roman ‘Het verdwenen Kind’ van de hand van de Klaaswaalse schrijfster Marja Visscher.
De geschiedenis speelt zich af in 1900 op ons eiland de Hoeksche Waard, namelijk in ’s-Gravendeel, waar de familie Koster dicht bij het veer aan de rivier de Dordtse Kil woonde.

Het verhaal is gebaseerd op de echte feiten, krantenartikelen en rechtbankverslagen. De omslag geeft een prachtig beeld van de jonge moeder Neeltje Koster. Zij speelt de hoofdrol in deze roman. Na de verdwijning van haar kind houdt zij zich op de been door de langslopende rivier juist te omarmen. 
Jarenlang legt ze, eenzaam uitkijkend over de rivier, het kabbelende water dat zo zwart kan zijn, haar verdwenen kind iedere avond symbolisch te slapen in de bedding van de rivier. Alles in het leven heeft een doel zo redeneert ze. Ook haar zoon heeft een opdracht, naar haar idee wordt hij ingezet om iets anders op te lossen.

Waar ze geen rekening mee heeft gehouden is hoe de dorpsbewoners reageren, groepjes vormen en beschuldigingen uiten ten aanzien van vermeende daders in het dorp die het kind zouden hebben ontvoerd. Haar huwelijk gaat slecht en verbeten en tegen alles in houdt ze vol om niet in de rouwdracht te lopen. Dat zou immers een overgave betekenen.

Waar niemand rekening mee heeft gehouden is dat maar liefst twaalf jaar later (1912) in het Zeeuwse Sint Maartensdijk een jeugdige zwerver wordt opgepakt. De beurtschipper uit ‘s-Gravendeel die op Zeeland vaart, herkent in de jongen vanwege een litteken boven zijn linkeroog de eerder verdwenen Reinier Koster.

Ook voor deze laatste hoofdstukken geven de rechtbankverslagen duidelijk richting aan het verloop van dit verhaal. Is de jongen de verdwenen Reinier? Van DNA-onderzoek was geen sprake, al was dat al wel uitgevonden in 1869. Men wist toen nog niet dat DNA erfelijke eigenschappen bevatte. 
De spanning is te snijden, want hoeveel jongens van juist die leeftijd lopen er met een litteken boven het linkeroog rond? Bij Reinier Koster werd dat veroorzaakt tijdens een ongelukje bij de melkwagen. Is dat niet het grootste bewijs?

Het is een van die bijzondere verhalen die een prachtig beeld geven van de historie rond 1900. De angst, de zoektocht, de achterdocht en boosheid, maar ook de rechtspraak in die jaren komen aan bod. Maar vooral wat doet dat met de inwoners?

Deze historische roman getiteld ‘Het verdwenen kind’, paperback is tegen € 17,95 te koop bij de boekhandel en via de bekende webwinkels. E-book en luisterboek volgen later.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant