Gertrude (links) en Ebel. (foto: pr)
Gertrude (links) en Ebel. (foto: pr)
Ondernemer in Beeld

Lekker in je vel door de overgang heen!

Algemeen 348 keer gelezen

Hoeksche Waard - Ben jij een vrouw en ben je tussen de 40 en 60 jaar? Dan is dit artikel wat voor jou! Sinds 2011 werkt Gertruda Ouwehand met heel veel plezier als verloskundige bij verloskundigenpraktijk OBLeo in Oud-Beijerland. Toch is ze enige tijd geleden minder gaan werken, omdat ze gestart is met een opleiding tot overgangsconsulent, wat ze vanaf oktober dit jaar naast haar werk als verloskundige wil gaan doen.

‘Via LEIN kwam ik in contact met Ebel Molenaar die hier werkzaam is als overgangsconsulent’, vertelt Gertruda. ‘Ebel vertelde me over haar werk en mijn interesse was gewekt. Het leek me echt een super leuk vak. Ik ben toen met de studie begonnen en inmiddels loop ik stage bij Ebel. Het krijgen van een kind is een kantelpunt in het leven, maar dat is de overgang ook. Daarbij heeft de overgang veel impact op je lichamelijke en je mentale gezondheid. En daar wil ik vrouwen heel erg graag bij helpen.’

De overgang luidt voor vrouwen een nieuwe fase in hun leven in, waarin ook veel ballen hoog te houden zijn. De kinderen worden volwassen, ouders vragen meer zorg en vrouwen werken zelf steeds vaker, sporten etc. Vervolgens komt daar dus de overgang nog eens bij. 20 procent heeft daarbij geen klachten, maar 80 procent heeft dat wel. ‘En die klachten kunnen heftig of minder heftig zijn’, aldus Gertruda. ‘Hoe fijn is het om te weten wat je kunt verwachten, en vooral wat je kunt doen bij klachten. Opvliegers, zweetaanvallen, huilbuien en stressaanvallen. Vaak krijgen vrouwen dan te horen ‘het gaat wel weer over’. Sommige vrouwen lopen best lang met klachten en voelen zich vaak onbegrepen als ze uiteindelijk bij Ebel komen. 
De overgang is een levensfase, maar dat vrouwen door moeten ploeteren en klachten voor lief moeten nemen is niet normaal. Aan overgangsklachten is heel veel te doen! Als overgangsconsulente geef ik advies over lifestyle en welke supplementen kunnen ondersteunen. Uitschrijven van medicatie zoals hormoonsuppletie gebeurt door een arts. Ik geef ook voorlichting over wat de overgang is en wat er gebeurt lichamelijk. Dat helpt vrouwen om beter te begrijpen welke invloed de overgang heeft op hun klachten. Gun jezelf een prettige overgang. Dat kan echt en daar kan een overgangsconsulent bij helpen’. 

Een overgangsconsulent wordt vergoed vanuit de aanvullende zorgverzekering. Ze heeft korte wachttijden en ook via beeldbellen zijn consulten mogelijk. Een afspraak maken bij Ebel Molenaar is mogelijk via de website van LEIN.

Meer informatie via mail naar het adres: jgouwehand80@gmail.com

Of kijk op: www.lein/vestiging-oud-beijerland/  

LEIN Vrouwenzorg 
Maseratilaan 6
3261 NA Oud-Beijerland  

info@lein.nl.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant