Jong en oud droegen hun steentje bij.
Jong en oud droegen hun steentje bij. Landgoed de Peerdegaerdt

Vele handen, licht werk en… plezier tijdens NLdoet op Landgoed de Peerdegaerdt

Evenement 459 keer gelezen

Strijen - Het Oranje Fonds organiseerde, samen met duizenden sociaalmaatschappelijke organisaties in het land, NLdoet; de grootste vrijwilligersactie van Nederland. Ook Landgoed de Peerdegaerdt was het toneel van saamhorigheid en natuurbehoud.
NLdoet, een initiatief van het Oranje Fonds, benadrukt jaarlijks de cruciale rol van vrijwilligers. Het evenement nodigt jong en oud uit om een dag lang de handen uit de mouwen te steken bij diverse sociale projecten. Landgoed de Peerdegaerdt, met zijn rijke historie en natuurlijke pracht, is een vaste deelnemer en heeft ook dit jaar weer een beroep gedaan op de positieve kracht van vrijwilligerswerk.

Vrijwilligers zijn onmisbaar

Zonder vrijwilligers zou De Peerdegaerdt er heel anders uitzien. De vaste werkzaamheden op de (zorg)boerderij, zoals de verzorging van de dieren en het onderhoud van de weilanden, de moestuin en het groen, kosten veel tijd. Daar hebben vaste medewerkers en vrijwilligers iedere dag hun handen vol aan. Periodieke grotere klussen passen daar eigenlijk niet meer bij. Daarom zijn de vele extra handen die ieder jaar op NLdoet komen helpen met het uitvoeren van noodzakelijke klussen een cadeautje. Bovendien is het een gezellige dag in het groen waarmee de lente en het activiteitenseizoen op De Peerdegaerdt een feestelijk start krijgen. 

Groenmeester Olav, verantwoordelijk voor de coördinatie van de klussen tijdens NLdoet, vertelt enthousiast: “We kijken terug op een geslaagde dag. Het weer zat mee, we hebben genoten van een heerlijke lunch, maar nog belangrijker, we konden rekenen op een grote groep enthousiaste vrijwilligers waarmee we heel veel werk hebben kunnen verzetten. Een aantal vrijwilligers is zo enthousiast geworden, dat ze zich aansluiten bij onze vaste groep vrijwilligers die eens per maand meehelpt in het groen en de moestuin. Voor De Peerdegaerdt heel waardevol.”

Vrijwilligersdagen hebben een belangrijk doel

Per jaar werken vrijwilligers bijna een miljoen uur aan behoud, beheer en ontwikkeling. Maar de waarde van vrijwilligers laat zich niet alleen in geld en uren uitdrukken. Vrijwilligerswerk heeft ook een sociale component, het draagt bij aan de betrokkenheid en zorgt voor draagvlak. Daarnaast verbetert het de toegankelijkheid en recreatieve waarde van het landschap. Mensen enthousiast maken over natuur en landschap wordt bereikt met initiatieven als NLdoet maar ook met de Natuurwerkdag in november. Aanmelden voor de Natuurwerkdag op Landgoed de Peerdegaerdt kan ook weer!

Klaar voor een nieuw seizoen vol leuke workshops

Het zomerklaar maken van De Peerdegaerdt betekent tegelijkertijd de start van een nieuw buitenseizoen op dit prachtige landgoed. Van april tot en met oktober kunnen mensen met groene vingers terecht voor de workshop Moestuinieren en start dit jaar ook de workshop Permacultuur. Dierenliefhebbers kunnen terecht voor de workshop Varkens Knuffelen. Voor meer informatie: www.depeerdegaerdt.nl.

Alle enthousiaste vrijwilligers bij elkaar!
Vereende krachten
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant