Annette (voorop) en Chantal op verkenning. Volg hen ook op: Instagram: tiengemeten Facebook: tiengemeten Twitter: @BC_Tiengemeten
Annette (voorop) en Chantal op verkenning. Volg hen ook op: Instagram: tiengemeten Facebook: tiengemeten Twitter: @BC_Tiengemeten

Column Natuurmonumenten: bezoek aan Tiengemeten met kinderen

Algemeen 554 keer gelezen

Annette den Dulk en Chantal van Burg zijn boswachters bij Natuurmonumenten. In de Hoeksche Waard zorgt de eenheid Zuid-Hollandse Eilanden voor de natuurgebieden: Korendijkse Slikken, Tiendgorzen, Oosterse en Westerse Laagjes en het eiland Tiengemeten. In deze maandelijkse column voor Het Kompas schrijven beide boswachters over hun werk op Tiengemeten.

Tiengemeten - Annette vanuit het bezoekerscentrum en gericht op de beleving van de natuur. Chantal vanuit de beheereenheid, gericht op het natuurbeheer. Ook delen ze tips om zelf de natuur te gaan ontdekken. Reageren kan via tiengemeten@natuurmonumenten.nl. Deze keer gaat het over een bezoek aan Tiengemeten met kinderen. 
Annette: “De zomervakantie staat voor de deur. Wat zijn jouw plannen?”
Chantal: “Wij blijven dit jaar dicht bij huis en gaan voor uitstapjes in eigen land.”
Annette: “Dan gaan jullie zeker naar Speelnatuur op Tiengemeten!”
Chantal: “Nou en of! Mijn meiden vinden het heerlijk daar. Lekker van de modderglijbaan, met papa een vlot bouwen en rondjes varen. Een boeketje voor mama plukken. Ze rommelen de hele dag aan en hopelijk heb ik tijd voor een boek. Hoewel… zelf roetsj ik ook graag van die glijbaan!”
Annette: “Wist je dat het water in Speelnatuur uit het Haringvliet komt? We pompen het aan de ene kant erin en aan de andere kant weer eruit en terug het Haringvliet in. Speelnatuur ligt aan de noordkant. De wind komt meestal uit het zuidwesten. Als er blauwalg drijft in het Haringvliet, komt dit dankzij de wind niet aan de kant waar we pompen. Mocht de wind toch draaien, dan pompen we uit een bufferzone. Een extern bedrijf onderzoekt regelmatig de waterkwaliteit.”
Chantal: “Klinkt alsof er veel bij komt kijken.”
Annette: “Het is ook belangrijk dat alles veilig is! Door te pompen hebben we geen stilstaand water én altijd voldoende. Er is daardoor altijd modder en ook de vlotjes kunnen rondjes varen. Als je het over OERRR hebt…”
Chantal: “…dan is Speelnatuur zeker OERRR! OERRR is het jeugdprogramma van Natuurmonumenten dat kinderen van 0 tot 12 jaar de natuur laat ontdekken. Met OERRR beleef je avonturen die je nooit meer vergeet en ontdek je hoe je de natuur en de dieren kunt helpen. In Speelnatuur vind je dus geen wipkip, maar een glijbaan van modder. Oer-natuur!”
Annette: “Mooi omschreven. Ondanks ons enthousiasme over Speelnatuur, zijn er kinderen die je hier helemaal niet blij mee maakt. Of die meer willen leren over de natuur. Voor hen zijn er op Tiengemeten leuke alternatieven.”
Chantal: “Vertel…”
Annette: “Bijvoorbeeld een speurtocht: de Boswachter Bootcamp met actieve natuuropdrachten, de Spannende Ontdekkingstocht met leerzame opdrachten of de BZZZ Speurtocht over insecten.”
Chantal: “De bootcamp heb ik al gedaan en was super leuk. Voor die ontdekkingstocht komt mijn jongste nu ook in de leeftijd…”
Annette: “Voordat je een keuze maakt: er is nóg meer! Je kunt ook gewoon met de eigen benenwagen op pad en de Blauwborstroute lopen: kunnen ze lekker struinen. De route is 1,5 km dus prima voor kleintjes. Jouw oudste vindt misschien de Beverroute interessanter. Downloadt de route via de website of de app NatuurRoutes, dan krijg je ook allerlei weetjes over de bever.”
Chantal: “Dat vindt mijn jongste ook leuk! Die route is toch 4,5 km?”
Annette: “Ja. Is dat te ver? Huur dan een tandem ouder-kind in het Bezoekerscentrum. Dat is nog lachen ook, zo samen op zo’n fiets!”
Chantal: “Goeie tip! Zijn er nog excursies voor kinderen?”
Annette: “Natuurlijk! De hele zomer organiseren we excursies op het eiland. Een aantal daarvan is geschikt voor kinderen, zoals de mini expeditie of huifkartocht. Op 15 augustus is er een OERRR-activiteit: Maak een huisje voor de dieren. Oh, en breng natuurvondsten langs in het Museum van OERRR bij Speelnatuur!”
Een pontkaartje kun je online kopen via www.nm.nl/pont. Meer info www.natuurmonumenten.nl/tiengemeten.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant