Rouwdeskundige Peggy de With (r) en sociaal werker Marianne Groothand voor De Ark in Zuid-Beijerland. (foto: Koos Romeijn)
Rouwdeskundige Peggy de With (r) en sociaal werker Marianne Groothand voor De Ark in Zuid-Beijerland. (foto: Koos Romeijn)

Hoekschewaardse Rouwkeuken is de eerste in Nederland

Algemeen 1.801 keer gelezen

Zuid-Beijerland - Rouwbegeleidster Peggy de With start samen met Stichting Welzijn Hoeksche Waard een Rouwkeuken. Een bijzonder initiatief, want het is niet alleen de eerste in de Hoeksche Waard, maar in heel Nederland.

Rouwen is voor elk persoon anders. ‘’Er zijn grote verschillen’’, weet de Zuid-Beijerlandse Peggy de With uit ervaring. Peggy heeft als rouwbegeleidster veel ervaring en om haar kennis te delen is zij vrijwilligster van Stichting Welzijn Hoeksche Waard. ‘’De één aanvaardt een rouwproces als iets dat hoort na het overlijden van een geliefde of een ander heftig afscheid van iets waardevols in je leven zoals een scheiding of verlies van werk, terwijl de ander er niet zo goed raad mee weet en naar bevestiging zoekt.’’ 
Twee jaar geleden benaderde Peggy sociaal werker Marianne Groothand van Welzijn HW om met een Rouwkeuken van start te gaan. Corona strooide roet in het uitwerken van het plan. Maar nu is het zover.


Woensdag 10 november zet de Rouwkeuken van 17.30 tot 20.00 uur de deuren voor het eerst open. De locatie is de kleine zaal en keuken van De Ark, kerkzaal van De Eendrachtskerk, aan de Koninginneweg 4 in Zuid-Beijerland. Daarna volgen nog drie kookbijeenkomsten, iedere tweede woensdag van de maand. De kosten zijn 10 euro. Dat is inclusief 3-gangen maaltijd, koffie/thee en begeleiding in de gesprekken.


‘’De Rouwkeuken is een laagdrempelige manier om mensen met elkaar in contact te laten komen zodat ze zowel herkenning als erkenning vinden bij elkaar’’, licht Peggy toe. ‘’Erkenning van ‘ja, je doet het goed’ en herkenning van ‘het klinkt hetzelfde als bij mij’. Dus samen bezig zijn en niet in een kringetje zitten met elkaar. In een kringetje kijk je elkaar aan en moet je je kwetsbaarheid tonen. Dat voelt niet veilig en ook niet fijn. Samen koken brengt je op een ongedwongen manier bij elkaar. Je bent met iets bezig en je hoeft elkaar niet aan te kijken. Tijdens het bereiden van de maaltijd kun je als je dat wilt met elkaar je eigen rouwproces bespreken. Dan komt vanzelf die herkenning en erkenning.’’ De één doorstaat een rouwproces makkelijker dan de ander, daardoor zullen sommigen wellicht bij het proces een rouwcoach nodig hebben. ‘’Daarom maken wij ook gebruik van deskundigen. Mochten er toch diepgaande vraagstukken blijken te zijn of als blijkt dat er meer speelt dan alleen maar rouw, dan kan een aanwezige deskundige hulp bieden.’’

We brengen het breed, stelt Peggy. ‘’Je kunt zelf kiezen tot hoever je kunt of wilt gaan. Wil je alleen komen om gezellig met elkaar te eten, zonder over je eigen rouwproces te hebben, dan ben je ook welkom. Wil je in gesprek om te onderzoeken waar je zelf tegenaan loopt, dan is dat ook prima. Heb je het idee dat je vastloopt in zaken, dan kun je met de aanwezige rouwdeskundige verder afspreken. Je komt naar de Rouwkeuken om te doen wat je zelf wilt. Dat moet het uitgangspunt zijn. Niet dat je binnenkomt met het gevoel dat je over je rouwproces moet praten. Nee, je moet zelf onderzoeken wat je nodig hebt.’’ 

Marianne Groothand is blij met deze nieuwe activiteit van Welzijn HW. ‘’We gaan nu de donkere dagen tegemoet. Veel mensen die alleen komen te staan zorgen niet zo goed voor zichzelf. Een potje voor jezelf koken is niet fijn. Wie weet komen er ook weer vriendschappen uit voort om iets met elkaar op te pakken. Ik ben blij dat we dit mogen doen, juist omdat er behoefte aan is.’’

Aanmelden deelname Rouwkeuken
Samen koken, eten en praten biedt ruimte om in contact te komen en ervaringen rond het rouwproces met elkaar te delen. De kookingrediënten zijn aanwezig. Voor meer informatie en zo snel mogelijk aanmelden, mail naar: marianne.groothand@welzijnhw.nl of bel Welzijn HW: 088-7308900.

(tekst: Sieka Romeijn-Hedmann)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant