Kees Veldboer junior: ‘’De geest van Ambulance Wens zit in mijn bloed.’’
Kees Veldboer junior: ‘’De geest van Ambulance Wens zit in mijn bloed.’’

Kees Veldboer junior zet Ambulance Wens van zijn vader voort

di 16 nov 2021, 11:26 Algemeen 174 keer gelezen

Regio - ‘’Het voelt nog steeds dubbel en het blijft heel onwerkelijk. Hier op deze plek is mijn vader overleden. Ik moet er nog echt mijn eigen plek van maken’’, zegt de 34-jarige Kees Veldboer. Hij is de zoon van Kees Veldboer, de oprichter van de Stichting Ambulance Wens, en draagt dezelfde naam.

 Drie maanden geleden overleed Kees Veldboer senior achter het bureau in zijn kantoor aan een hartstilstand. Hij is 61 jaar geworden. De schok en het verdriet waren groot door dit onverwachte verlies. Na het overlijden van zijn vader wilde Kees junior maar één ding: in de voetsporen van zijn vader treden. Voor Kees junior volgde een sollicitatieprocedure, waarna het bestuur hem per 1 november benoemde tot directeur van de Stichting Ambulance Wens. ‘’Daar ben ik oprecht trots op.’’ 


Oprichter Kees Veldboer was ambulancechauffeur toen hij in 2007 een terminaal zieke matroos meenam naar de Rotterdamse haven om zijn laatste wens in vervulling te laten gaan: afscheid nemen van de haven. Dat zette hem tot nadenken en twee maanden later richtte hij de Stichting Ambulance Wens op. Die oprichting gebeurde samen met zijn vrouw Ineke aan de keukentafel van hun woning in Rhoon.


Ook Kees junior is van het begin af betrokken bij het reilen en zeilen van de stichting. ‘’De geest van Ambulance Wens zit dus vanaf het prille begin bij mij in het bloed. Bij grote evenementen hielp ik mee. Dat gaf mij altijd veel energie.’’ Ambulance Wens werd een succes. Ook vanuit het buitenland kreeg Kees Veldboer veel waardering voor zijn prachtige initiatief, ook doordat het vervullen van wensen geheel gratis is. De BBC onderscheidde hem in 2016 met de BBC Outlook Award.

Door de jury werd hij uit vijftig inspirerende mensen van de hele wereld als de meest inspirerende man van dat moment verkozen. Zijn Ambulance Wens initiatief kreeg in meerdere landen navolging. In Europa onder meer in Spanje met de Ambulance van Desire in Murcia, maar er kwam bijvoorbeeld ook een Ambulance Wens in Colombia. Mijn vader en ik spraken ooit eens over zijn opvolging, blikt Kees terug. ‘’De mensen die mijn vader kenden, zullen begrijpen dat twee kapiteins op het SAW-schip niet de beste keus geweest zou zijn. Dus, toen de stichting uitgroeide en als een echt bedrijf moest worden geleid, richtte ik me meer op mijn baan en was ik minder op de voorgrond te zien bij Stichting Ambulance Wens. Voor toen was dat een prima keus.’’

Verder uitbouwen
Voor Ineke waren de afgelopen drie maanden moeilijk en was het nauwelijks te bevatten dat ‘haar Kees’ er niet meer is. ‘’Het ging allemaal zo snel. Behalve op de dag van de uitvaart bleef ons kantoor gewoon open. Kees zou het niet anders gewild hebben. Ik ben blij dat Kees de kans krijgt om de droom van zijn vader verder uit te bouwen.’’

Inmiddels beschikt de stichting over 7 ambulances en een eigen onderkomen aan de Abel Tasmanstraat 79, Rotterdam/Albrandswaard. Ook beschikt de stichting over een eigen vakantiehuis in Beekbergen waarvan patiënten met familie en ondersteunende vrijwilligers maximaal twee dagen gratis gebruik kunnen maken. Grote kracht van de Ambulance Wens zijn de 270 vrijwilligers met een medische achtergrond. Per dag worden tussen de 5 en 7 wensen vervuld. Financieel is de stichting afhankelijk van donaties van bedrijven en particulieren.

Informatie en aanvragen
Oprichter Kees Veldboer heeft een mooie basis met veel goodwill neergezet. Kees junior: “Van belang blijft dat mensen ons weten te vinden, zodat we wensen in vervulling kunnen laten gaan.’’ Meer informatie: tel. 085-4444288 of mail: info@ambulancewens.nl.

(tekst: Sieka Romeijn-Hedmann)

Uit de krant