Voor Willem Ritstier gaat een droom in vervulling: z'n eerste prentenboek Elly de olifant: Mamma! Waar ben je? is uit. (foto: privé)
Voor Willem Ritstier gaat een droom in vervulling: z'n eerste prentenboek Elly de olifant: Mamma! Waar ben je? is uit. (foto: privé)

Willem Ritstier schrijft én tekent eerste eigen prentenboek

Algemeen 253 keer gelezen

Willem Ritstier is moeilijk in een hokje te plaatsen. Commercieel tekenaar, cartoonist, maar vooral ook schrijver. Voor groot en klein. Een veelzijdig kunstenaar kortom die al 37 jaar actief is. Des te bijzonderder is het daarom dat er nu een langgekoesterde droom in vervulling gaat. Een eigen prentenboek.

Oud-Beijerland - Het is z’n allereerste en Willem is er wat trots op. ‘Ik heb eerst het verhaal geschreven en daarna ben ik de tekeningen er bij gaan maken.’ De werkwijze van een verhaal schrijven is vertrouwde kost voor hem. ‘Ik ben oorspronkelijk eigenlijk schrijver’, vertelt Willem, ‘ik heb zeker voor 100 strips de verhalen geschreven. Tekenaars maakten daar dan de tekeningen bij. Soms benaderen ze mij om een verhaal voor hen te schrijven. Of andersom, dan zoek ik een tekenaar bij m’n verhaal.’ 

De strips zijn in de loop der jaren verschenen in talloze kranten en stripbladen. Naast scenario’s voor anderen maakt Willem bovendien ook veel wenskaarten. 

Elly de olifant
Ritstier is al ruim 37 jaar actief in het genre en ontdekte bij zichzelf pas later dat hij ook talent voor tekenen had. ‘Ik vond tekenen altijd al leuk maar pas later zijn schrijven en tekenen samengekomen en nu ligt er dus mijn eerste prentenboek. Zelf geschreven en getekend.’


‘Mamma! waar ben je?’ is de titel en het gaat over Elly de Olifant. De kleine olifant loopt met de kudde mee, ziet een mooie vlinder en gaat er achteraan. Dan vliegt de vlinder weg en is Elly haar moeder kwijt. Niemand heeft haar gezien, Elly vraagt het overal in het oerwoud aan haar vriendjes. Maar gelukkig is daar Miep, de muis.

Grappen
Het boekje is geschikt voor kleine kinderen om voor te lezen maar ook zeker voor grote mensen leuk, denkt Ritstier. ‘Ik verwerk in m’n tekeningen vaak grapjes die vooral voor de groteren leuk zijn. Het boek is begin februari uitgekomen en ik krijg al veel positieve reacties van mensen.’
Het valt in Nederland overigens nog niet mee voor een cartoonist om een kinderboek uit te geven, terwijl de markt wel degelijk groot is. ‘Blijkbaar zit je dan toch bij veel uitgevers in een bepaald hokje’, denkt Willem.

Hij heeft de smaak te pakken want er liggen al vergevorderde plannen voor een tweede boek. ‘Eigenlijk heb ik zelfs al drie ideeën liggen’, lacht Willem. Het zou helemaal mooi zijn als z’n creaties ook in het buitenland hun weg vinden maar vooralsnog is Willem erg blij met deze eerste uitgave. ‘We gaan zien hoe het loopt. Ondertussen geniet ik er met volle teugen van.’

Mamma! Waar ben je? kost 11,95 euro, telt 24 pagina’s, te koop/te bestellen bij de boekhandel. Voor meer informatie kijk op de website: www.menlu.nl.

(tekst: Conno Bochoven)

Uit de krant