Snelle jongedame uit Mijnsheerenland: Emely de Heus. (foto's: Sam Bloxham)
Snelle jongedame uit Mijnsheerenland: Emely de Heus. (foto's: Sam Bloxham)

Emely de Heus maakt debuut in W Series

Algemeen 1.889 keer gelezen

Mijnsheerenland - Emely de Heus maakt debuut in W Series en racet in dezelfde Formule 1-weekeinden als Max Verstappen

Komende mei gaat het derde W Series-seizoen van start in Miami, met twee Nederlandse dames aan de start. Naast Beitske Visser komt komend seizoen ook Emely de Heus in actie in de speciale Formule-klasse voor vrouwen. De 19-jarige coureur uit Mijnsheerenland komt samen met Visser in actie in één team, team Sirin. De Heus heeft haar stoeltje verdiend tijdens een test op de Inde Motorsports Ranch in Arizona.

Emely de Heus begon op jonge leeftijd in de kartsport en reed het afgelopen jaar in de Formule 4 en kwam in deze serie uit voor het team van MP Motorsport. Zo wordt na de Friese Beitske Visser de tweede Nederlandse in de W Series. Ze had eind 2020 verwacht om het daaropvolgende seizoen de overstap te maken naar de schakelkarts, maar niets was minder waar. De Heus kreeg een stoeltje in de Formule 4 toegewezen bij MP Motorsport. “Het was onverwacht, ik zou eerst schakelkarts gaan racen en toen kreeg ik eind 2020 te horen dat ik voor 2021 de autosport in ging met deelname in de Formule 4. En nu race ik in 2022 alweer in de W Series.”

Emely de Heus is enorm blij met haar kans in de W Series: “Ik ben er heel erg blij mee, ik vind het een fijn gevoel om te weten dat ik dit seizoen in de W Series uit mag komen. Ik ben ook blij dat ik vorig jaar in de Formule 4 heb gereden. Nu heb ik tenminste wat ervaring in singleseaters. We racen natuurlijk ook in het voorprogramma van de Formule 1, dat is best bijzonder omdat ik al jaren kijk naar de Formule 1 en straks race ik in dezelfde weekenden als Max Verstappen.”

De Heus gaat dus samen met Beitske Visser rijden bij Sirin Racing, ze vindt het wel grappig dat het nu eigenlijk een soort ‘Nederlands’ team is: “Ik vind het veel leuk om samen in een team te rijden met Beitske Visser. Ze heeft veel ervaring en daarom kan ik dus veel van haar leren. Logistiek is het ook makkelijker en ik kan zelfs gewoon Nederlands blijven praten, dat is wel handig”, zo grapt De Heus.

De snelle jongedame snapt dat het best pittig zal worden komend seizoen: “Ik weet dat ik nog veel moet leren in het begin van het seizoen, omdat ik minder ervaringen heb dan de meeste vrouwen, maar dat komt later in het seizoen hopelijk wel goed. Er zijn een paar nieuwe meiden en ik was bij de test in mijn eigen groep redelijk bezig.”

De Heus zal haar eerst kunsten gaan vertonen in het weekend van 10 mei, tijdens het Grand Prix-weekend in Miami. Ze kan niet wachten om te gaan racen in ‘The Sunshine State’. “Ik kijk er enorm naar uit, ik heb er veel zin in. Miami is een stratencircuit, daar heb ik nog nooit op gereden. Niemand heeft ooit nog een meter gereden op het circuit, dus alles is gelijk. Daarna gaan we naar Barcelona, die baan ken ik wel al. Ik vind Barcelona een leuke baan om te rijden en ik verheug me erop.”

Sirin Racing is een Aziatisch team en gaat de strijd aan met twee Nederlandse vrouwen. Het team staat naar eigen zeggen voor het volgende: “In gelijke mate belichaamt Sirin Racing gelijkheid, gemeenschap en innovatie. We worden gedefinieerd door de overtuiging dat ‘talent overal ligt’, en dat iedereen gelijke kansen verdient. We zijn er trots op dat onze gemeenschap de ziel van ons racen is en we streven naar uitmuntendheid door middel van innovatie en voortreffelijk vakmanschap.”

Afbeelding
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant