Melissa Arends kreeg maandagavond een bloemetje en een cadeaubon van wethouder Paul Boogaard. Vriendin Nadanja Kornaat ook, maar zij wilde liever niet op de foto. (foto: gemeente Hoeksche Waard)
Melissa Arends kreeg maandagavond een bloemetje en een cadeaubon van wethouder Paul Boogaard. Vriendin Nadanja Kornaat ook, maar zij wilde liever niet op de foto. (foto: gemeente Hoeksche Waard)

Tweetal redde Oekraïense tiener ternauwernood van verdrinking

Algemeen 1.456 keer gelezen

Goudswaard - De twee vriendinnen Melissa Arends uit Willemstad en Nadanja Kornaat uit Goudswaard hebben vorige week, op die snikhete dinsdag 19 juli, een meisje op het nippertje van de verdrinkingsdood kunnen redden. Dat gebeurde bij het strandje Costa del Spui in Goudswaard. Maandagavond 25 juli werden ze door de gemeente in het zonnetje gezet. 

‘Eigenlijk heb ik het niet zo op open water’, vertelt Melissa, ‘maar m’n vriendin Nadanja vroeg of ik mee ging. Mijn 2 oudere kinderen waren aan het spelen bij de steiger en opeens hoorde ik een stukje verderop geschreeuw. Ik ben altijd alert en het was me meteen duidelijk dat er iets helemaal niet goed ging. Ik zag een meisje wild met haar armen maaien en om hulp roepen. Vlakbij haar zwommen anderen maar die hadden niets door. Met m’n broek nog aan en m’n eigen kinderen achterlatend ben ik het water in gerend. Het meisje was toen al kopje onder.’ 

Lijkbleek

Melissa beleefde enkele bloedstollende momenten want ze kon de drenkeling aanvankelijk niet vinden. Inmiddels waren meer mensen, waaronder vriendin Nadanja, gealarmeerd en werd het meisje na een korte zoekactie uit het water gehaald. ‘Ze was echt bewusteloos, lijkbleek en helemaal slap’, blikt Melissa terug, ‘eerlijk gezegd dacht ik op dat moment dat het al te laat was.’
Nadanja is doktersassistente in Goudswaard en zij verleende direct eerste hulp, samen met een omstander. Na een paar drukken op de borst kwam het meisje weer wat bij.

De tiener woont in het voormalige gemeentehuis in Piershil en heeft de Oekraïense nationaliteit. Hoe het drama heeft kunnen gebeuren weet Melissa niet. ‘Ze was vóór de ballenlijn maar misschien is ze verrast door de aflopende bodem en heeft ze haar evenwicht verloren’. Hulpdiensten ontfermden zich over het meisje, ze hoefde niet mee naar een ziekenhuis en het gaat inmiddels goed met haar. Melissa en Nadanja hebben geen contact met de tiener meer gehad, maar Melissa is heel blij te horen dat het goed is afgelopen, al kan ze het nog niet van zich af zetten. ‘Het speelt nog dagelijks door m’n hoofd, ik zie vooral de dingen voor me die gelukkig niet gebeurd zijn.’

Bloemen en cadeaubon


Maandagavond 25 juli bood locoburgemeester Paul Boogaard de dames een bos bloemen en een Hoeksche Waardse cadeaubon aan. Hij sprak zijn waardering daarbij uit voor hun handelend optreden.

Over haar rol is Melissa bescheiden: ‘Heel aardig van de gemeente, die bloemen en de cadeaubon. Maar je denkt niet na, je handelt gewoon. Naar dat strandje gaan we voorlopig niet meer, dat is te emotioneel.’ Om die reden werden de dames maandagavond dan ook ontvangen bij de haven van Goudswaard. 

(tekst: Conno Bochoven)

Uit de krant

Uit de krant