Eline Rood van VoorWaards wil een onafhankelijk onderzoek naar het grond-, oppervlakte- en drinkwater in de Hoeksche Waard.
Eline Rood van VoorWaards wil een onafhankelijk onderzoek naar het grond-, oppervlakte- en drinkwater in de Hoeksche Waard.

VoorWaards wil onderzoek naar PFAS in water

Algemeen 1.255 keer gelezen

Hoeksche Waard - VoorWaards maakt zich zorgen en wil een onafhankelijk onderzoek in de Hoeksche Waard. De urgentie is hoog vanwege de hoge PFAS-waarden in het water, veroorzaakt door Chemours in Dordrecht. 

Raadslid Eline Rood van VoorWaards is bezorgd over de gezondheid van de inwoners. Die zorgen werden al geuit in het verkiezingsprogramma van VoorWaards. Waterbedrijf Evides geeft op hun website aan dat zij de PFAS niet geheel uit ons drinkwater kunnen halen. De gemeente, provincie en het RIVM stellen zich te passief op, volgens Rood. Ze zegt: “De gemeente waarschuwt wel over blauwalg in zwemwater en harde stroming bij de Oude Tol, maar niet over PFAS. Dat is vreemd.”

Nu blijkt dat de PFOS-waarde (één van de vele PFAS-stoffen) in het water bij Puttershoek 447 keer te hoog is, vindt VoorWaards het belangrijk dat er een onafhankelijk onderzoek plaatsvindt. Dus door een neutrale milieuchemicus en niet door het RIVM. Het RIVM geeft aan dat men vooral door het voedsel PFAS binnenkrijgt en bagatelliseert de extreem hoge waarden in zwemplas Lammetjeswiel bij Alblasserdam.

VoorWaards vindt het schokkend dat het RIVM al jaren weet hoe giftig PFAS is, maar inwoners nooit heeft gewaarschuwd. In 2020 zei het RIVM nog dat men zich geen zorgen hoefde te maken. Nu blijkt echter dat al decennia lang bekend is dat de chemische stof PFAS, waaronder ook PFOS en PFOA vallen, zeer gevaarlijk is voor mens en dier. De stoffen worden bij Dordrecht in het water geloosd en worden ‘forever chemicals’ genoemd, omdat ze nooit afbreken. Ze blijven in ons lichaam en in de natuur bestaan, maar veroorzaken kanker en tasten het immuunsysteem aan. Dit wordt door wetenschappers benadrukt. Naast drinkwater voor dieren, wordt slootwater ook gebruikt voor moestuinen. Daarom wil VoorWaards dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar het grond-, oppervlakte- en drinkwater in de Hoeksche Waard.

Volgens Zembla is het water in een straal van 15 km rondom Chemours vervuild, maar water houdt zich niet aan die grens en stroomt verder. Eline Rood: “Het is natuurlijk van de zotte dat Chemours zulke stoffen überhaupt mag lozen in het water. Alle alarmbellen hadden bij de overheid allang moeten afgaan. Als het gaat om een straal van 15 kilometer, dan wil ik weten hoe het zit met de strandjes bij Numansdorp en de Oeverlanden, maar ook verder dan die 15 km, bijvoorbeeld bij de Oude Tol of Costa del Spui. Is het veilig om daar te zwemmen? Voor een paar honderd euro kun je al een wateronderzoek laten doen en zorgen voor duidelijkheid.” 

Uit contacten met raadsleden in Dordrecht wordt duidelijk dat de gevaren van PFAS steeds meer aandacht krijgen. Zij hebben aangedrongen op een hoorzitting van Chemours, die op 1 september plaatsvindt en uitgezonden wordt via de webcast van de provincie. VoorWaards is daar blij mee en volgt dit op de voet. Inmiddels heeft deze partij ook schriftelijke vragen gesteld aan het college.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant