Het papier werd jarenlang door vrijwilligers van de muziekvereniging opgehaald.
Het papier werd jarenlang door vrijwilligers van de muziekvereniging opgehaald. Stock

Stoppen oud papier ophalen in Westmaas: ‘Ik weet zeker dat we dit gaan missen’

Algemeen 1.480 keer gelezen

Westmaas - “Als je alle kilo’s oud papier die ik in alle jaren heb opgehaald zou verzamelen, dan kun je heel Westmaas eronder verbergen!” Aan het woord is Piet den Besten, één van de leden van Binnenmaas Fanfare Orkest Da Capo, dat elke laatste zaterdag van de maand in Westmaas het oud papier ophaalde. Op zaterdag 26 augustus doet de vereniging dit voor het laatst. 

De gemeente Hoeksche Waard verandert haar beleid en heeft aangegeven dat het ophalen door verenigingen zoals Da Capo, in 2025 in de gehele gemeente moet stoppen. Inwoners worden voorzien van een papiercontainer, waarna het ophalen door het RAD wordt overgenomen.

Het papier werd jarenlang door vrijwilligers van de muziekvereniging opgehaald. Een hechte club, waarin iedereen zo zijn vaste taak had. Als een geoliede machine bijna. Zo heb je de stapelaars op de kar, de sjouwers die met de kar meelopen en ook zeker niet onbelangrijk: de chauffeurs die de zware volgeladen karren door de straten van Westmaas weten te manoeuvreren. Zwaar werk soms, maar elk seizoen, weer of geen weer, het oud papier werd van de straat gehaald! Het leverde op jaarbasis een mooie financiele bijdrage op voor de club. “Dat wij nu moeten stoppen voelt een beetje dubbel,” zegt bestuurslid en oud-papier-coördinator Peter Cornegge. “Onze vereniging vergrijst, waardoor er minder leden beschikbaar zijn om mee te kunnen helpen met sjouwen. Het aanbod vanuit de gemeente Hoeksche Waard, om middels een afkoopregeling al eerder dan in 2025 te stoppen, hebben we daarom aangenomen. Maar ik weet zeker dat we dit gaan missen. Niet alleen qua inkomsten, maar ook omdat het een belangrijke verenigingsactiviteit is geworden. Natuurlijk mopperen we wel eens op het weer, of als er allerlei vieze rommel of plastic langs de weg wordt gezet, maar over het algemeen is het vaak gezellig en wordt er op de kar regelmatig hard gelachen. In elk geval willen we iedereen bedanken die al die jaren het oud papier voor ons bewaard, gebracht en verzameld heeft. Daarmee heeft iedereen bijgedragen aan het financieel steunen van onze muziekvereniging.”

Op zaterdag 26 augustus rijden de karren met de mannen en vrouwen van Da Capo nog één keer door het dorp om het papier op te halen. Helemaal missen hoeven de inwoners van Westmaas de fanfare niet. “Wij blijven natuurlijk wel gewoon muziek maken. Op woensdag 23 augustus is het muzikale seizoen weer gestart. Er staan alweer allerlei optredens op de agenda, waarbij iedereen uiteraard van harte is uitgenodigd!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant