Schip 'Risico' zoals het vele jaren in de pittoreske haven van Puttershoek lag. Het schip is vertrokken naar het hoge noorden en is daar te koop. (foto: Arie Pieters)
Schip 'Risico' zoals het vele jaren in de pittoreske haven van Puttershoek lag. Het schip is vertrokken naar het hoge noorden en is daar te koop. (foto: Arie Pieters)

Geen ‘Risico’ meer in Puttershoek ....

Algemeen 2.090 keer gelezen

Puttershoek - Klinkt als goed nieuws maar eigenlijk is het dat niet en is de haven Puttershoek een stukje minder fotogeniek geworden.

Zeker 15 jaar was het een zo goed als perfect ‘huwelijk’ in Puttershoek. Het pittoreske oude haventje met zijn deels eeuwenoude huisjes en de wad- en Sontvaarder ‘Risico’. Dit bijzonder fraai gerestaureerde schip had sinds 2007 haar thuishaven in Puttershoek en lag daar vaak in de haven pal voor de historische, merendeels monumentale huisjes.

Samen vormden ze bijna anderhalf deccennium een soort van historische twee-eenheid. De Westhavenzijde, zo heet dit deel van de Puttershoekse haven officieel en de in 1916 gebouwde wad-en Sontvaarder waren een prachtig en fotogeniek plaatje. En daarom is de ‘Risico’ dan ook op heel veel foto’s van dit stukje Puttershoek terug te vinden. 

Maar inmiddels is de destijds tot woonschip omgevormde wad- en Sontvaarder vertrokken naar een andere haven: Leeuwarden. ‘Risico’ staat nu inmiddels te koop. (De eigenaren maken de overstap naar een zeilschip.) 

Wat rest voor de inwoners van Puttershoek en de Hoeksche Waard zijn de herinneringen aan dit fraaie, meer dan honderd jaar oude schip en de foto’s. De ‘Risico’ meet ca. 29 x 5.4 meter en had een 165 ton laadvermogen. Het schip werd in 1916 bij Boerema te Martenshoek gebouwd. 

Kleine kustvaarder

De ‘Risico’ heeft vroeger gevaren op het Wad en de Sont en was destijds één van de kleinere kustvaarders. Het schip heeft een hulpzeiltuig. Dit was vroeger een eis van de verzekeringen, omdat men de motoren niet altijd vertrouwde. 

Het schip is eerst gebruikt voor het vervoeren van boomstammen en heeft later als beurtschip diverse vracht vervoerd. Tot 1971 heeft de ‘Risico’ nog dienst gedaan in de vrachtvaart. Om op zee te kunnen en mogen varen is een grotere zeewaardigheid vereist en zijn deze schepen zwaarder van constructie, geheel volgens de normen van de voormalige Scheepvaartinspectie. Bestemd voor de vaart richting Oostzee zijn het de opvolgers van de Groninger zeetjalken en schoeners. 

‘Risco’ is in prima conditie en heeft nog de originele 2 cilinder Kromhout 2h3 motor met een vermogen van 80 pk. Goed beschouwd is de stoere wad- en Sontvaarder nu weer ‘thuis’ in het hoge noorden van ons land. 

Alle informatie over het schip is te vinden op: https://varend-woonschip-te-koop.nl Hopelijk krijgt ‘Risico’ opnieuw eigenaren die het schip zullen koesteren.

(tekst: Arie Pieters)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant