Burgemeester Bram van Hemmen (rechts) is veel in gesprek met inwoners over hoe zij deze tijd beleven. (foto: Sophia van der Kaade)
Burgemeester Bram van Hemmen (rechts) is veel in gesprek met inwoners over hoe zij deze tijd beleven. (foto: Sophia van der Kaade)

Burgemeester: “Kijk niet naar tegenstellingen, maar naar het gezamenlijke doel”

Algemeen 368 keer gelezen

Hoeksche Waard - Het gaat opnieuw niet goed met de besmettingscijfers in het land en de Hoeksche Waard is daar geen uitzondering op. Afgelopen weekend gingen nieuwe maatregelen in en het kabinet overweegt het nemen van nog zwaardere maatregelen.

 Burgemeester Bram van Hemmen maakt zich zorgen over wat dit doet met de samenleving, maar ziet ook in dat er iets moet gebeuren om de verspreiding van het virus te verminderen en de druk op de zorg te verlagen. “De maatregelen hebben veel impact op ons leven, dat snap ik heel goed. Maar we hebben een gezamenlijke verantwoordelijkheid om onszelf maar ook de ander zo goed mogelijk te beschermen tegen het overdragen van het virus. Daar is echt ieders inzet voor nodig”, aldus de burgemeester.

Gezamenlijk doel
Van Hemmen startte tijdens de eerste lockdown in maart 2020 als burgemeester in onze gemeente en de afgelopen maanden heeft hij pas kunnen ervaren hoe de Hoeksche Waard ‘in normale doen’ is. Veel ontmoetingen, evenementen en bezoeken aan het verenigingsleven volgden. De saamhorigheid en bereidwilligheid op het eiland maken indruk op hem. De schouders eronder zetten, het denken in kansen, het doorzettingsvermogen als het tegenzit en vooral het omzien naar elkaar zijn eigenschappen die hem opvallen.

“Natuurlijk vinden hier ook discussies plaats die uit de hand lopen of zelfs veel te ver gaan, vooral op social media. Maar over het algemeen respecteren we elkaars mening en accepteren we van elkaar dat die mening kan verschillen. Toch maak ik me zorgen over hoe dit zich gaat ontwikkelen als er meer beperkingen komen voor bepaalde groepen. Oordelen is makkelijk. Verschillen zien ook. Maar niemand heeft hiervoor gekozen. 

Corona is ons allemaal overkomen en blijft voorlopig nog wel even bij ons. Feit is nu dat de druk op de zorg te hoog is en we willen zo snel mogelijk van alle beperkingen af. Ik zou graag zien dat we niet naar de tegenstellingen kijken, maar naar het gezamenlijke doel. Naar de stappen die we te zetten hebben om dit virus onder controle te krijgen. En tot die tijd een manier vinden om met het virus te leven.”

Besmettingen zoveel mogelijk voorkomen
Dat betekent overigens niet dat de burgemeester vindt dat iedereen de vaccinatie moet gaan halen. “Ik zal nooit zeggen dat dit moet. Ik kan hooguit zeggen dat ik het verstandig vind en hoop dat mensen die twijfelen het nog eens serieus overwegen en de juiste informatie inwinnen. Mensen kunnen voor zichzelf een goede reden hebben waarom ze het niet doen. Soms medisch, soms vanwege religieuze overtuiging, soms om een andere reden. Dat respecteer ik. Wel vind ik het belangrijk dat iedereen – dus ook de mensen die wél gevaccineerd zijn – zijn of haar uiterste best doet om besmettingen zoveel mogelijk te voorkomen.

Want bewust de boel saboteren, als een soort ‘ik doe niet mee’-houding, daar kan ik slecht tegen. Dan werk je mee aan het in stand houden van de crisis. Ik verzin de regels niet, maar ben als burgemeester wel verantwoordelijk voor handhaving. Dat houdt echt niet in dat je iedereen continu op de vingers tikt. Natuurlijk kan er weleens iets mis gaan en daar gaan we ook vanuit handhaving op een goede manier mee om. Als je als ondernemer of vereniging om wat voor reden dan ook tegen moeilijkheden aanloopt, kaart het dan bij ons aan. Dan kijken we samen of we een oplossing kunnen vinden.”

Omzien naar elkaar
Het nemen van verantwoordelijkheid en alles doen wat je kunt om de druk op de zorg te verlagen en de verspreiding van het virus te voorkomen, dat is dus waar de burgemeester bij iedereen op aan wil dringen. Tot slot wil hij nog een paar dingen meegeven: “Aardig zijn kost niets, is een bekend gezegde. Maar onaardig doen lijkt soms nog voordeliger. Ik vraag iedereen, kies voor het eerste. Blijf respectvol naar elkaar. Naar mensen met een andere mening. En naar de ondernemer of vrijwilliger van een vereniging die je om een QR-code vraagt, omdat dit nu eenmaal de landelijke regels zijn.

Als het financieel mogelijk is, steun een ondernemer dan door uitgebreid te lunchen, eerder te dineren of haal een maaltijd af. En heel belangrijk, ook als je gevaccineerd bent, laat je testen bij klachten en blijf thuis tot je een negatieve uitslag hebt. Doe wat je kunt doen om de kans op besmettingen zo klein mogelijk te houden en blijf daarbij vooral omzien naar elkaar.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant