Afbeelding

Minibos op schoolplein School met de Bijbel

Algemeen 480 keer gelezen

GOUDSWAARD - Wat hadden de kinderen van de School met de Bijbel te Goudswaard ernaar uitgekeken! Woensdag 23 november was het zover: wethouder Adriaan van der Wulp ‘opende’ het zogenaamde Tiny Forest (minibos) op het schoolplein. 

Op enig moment kwam buurtbewoner Adriaan Spaans met het idee naar de school om een subsidie aan te vragen voor de aanplant van een Tiny Forest op het schoolplein. Op deze manier vergroend het schoolplein en wordt er tevens een mooie leerplek gecreëerd rond de school. Dat is goed voor de natuur en goed voor de kinderen. Zij krijgen straks ook les in de buitenklas van de school. Samen ontdekken ze hoe de natuur zich in dit minibos ontwikkelt qua flora en fauna. 

Zo’n minibos is goed voor de biodiversiteit. Onderzoekers van de Wageningen Universiteit ontdekten dat er wel 180 verschillende soorten planten en dieren in een minibos voor kunnen komen. Ook haalt het bos tijdens veel CO2 uit de lucht, zorgt het voor koelte op hete zomerdagen en kan water na een fikse regenbui makkelijker in de grond zakken. 

Buurtbewoners

Ter voorbereiding op dit project is er dinsdag 8 november een avond belegd voor de buurtbewoners. Ze werden bijgepraat over het aan te planten Tiny Forest.  

Verantwoordelijkheid

Directeur Eric van Kranenburg heette woensdagmorgen iedereen van harte welkom en sprak enkele openingswoorden. Het bos is niet alleen fijn, mooi en gezellig maar leert ons ook iets van de opdracht die de Schepper heeft gegeven in Genesis 2: ‘Zo nam de HEERE God de mens en zette hem in de hof van Eden om die te bouwen en te bewaren’. Iedereen heeft de opdracht om zorgvuldig, zuinig met de natuur, met de schepping van God om te gaan.  

Het grote moment 

De wethouder sprak de kinderen en belangstellenden toe. ‘Het is mooi dat jullie als kinderen op deze manier betrokken worden bij de natuur. Heerlijk om straks in de buitenklas aan het werk te gaan over de natuur of misschien ook wel met andere vakken’. 
De wethouder nodigde initiatiefnemer Adriaan Spaans, Liz den Hollander en Rosa-Lynn Bakker uit om hem te helpen het naambord van het minibos te onthullen. Welke naam heeft het bos gekregen? Spannend moment! De leerlingen hebben namen mogen verzinnen. Uit de ingediende namen is de leukste naam door de kinderen gekozen. Maar….ze hadden nog niet gehoord wat de uitslag was. Met elkaar hebben ze de IVN-Natuureducatievlag van het bord getrokken. HET GOUDEN WOUD. Prachtige naam voor het Tiny Forest!

Aanplant en onderhoud

De ‘Rangers’, leerlingen van groep 5-6 zijn door Bram Wickel van IVN opgeleid tot boswachters om nu en in de toekomst goed voor hun eigen bos te zorgen. Zij begonnen als eerste groep de bomen te planten. Natuurlijk heeft de wethouder ook een paar boompjes geplant. Daarna hebben alle kinderen van de school geholpen om de bomen en struiken te planten. Ook (groot)ouders hebben hun ‘boompje’ bijgedragen.

Dank

Het is een prachtig project geworden. Bianca Smit van de gemeente en Dylan Haanappel van IVN hebben samen met fa. Den Boer groenprojecten, hovenier Kees de Bruin en Arnoud de Kluiver een fijne bijdrage geleverd! En niet in het minst de kinderen! De school is trots op hen.

Afbeelding

Uit de krant

Uit de krant