Rustpunt Mariahoeve. (foto: Casper Streefkerk)
Rustpunt Mariahoeve. (foto: Casper Streefkerk)

7 nieuwe rustpunten verrijken fiets- en wandelroutes in de Hoeksche Waard

Algemeen 2.128 keer gelezen

Hoeksche Waard - Op dinsdag 2 april opende wethouder Paul Boogaard het onlangs gecreëerde rustpunt bij landgoed Maria Hoeve in Strijen. Ook op 6 andere locaties in de Hoeksche Waard zijn rustpunten gerealiseerd. Met de komst van deze rustpunten wil de gemeente het buitengebied voor bezoekers en inwoners toegankelijker maken én recreanten bewuster maken van al het moois dat ons eiland te bieden heeft.

Paul Boogaard (toerisme): “Ik ben ontzettend blij met het enthousiasme en grote aantal aanmeldingen voor de rustpunten langs onze fiets- en wandelroutes. Het is mooi om te zien hoe de inwoners en ondernemers betrokken zijn bij het verbeteren van onze recreatieve voorzieningen. Met de komst van de rustpunten is de natuur en het agrarisch polderlandschap nu nog toegankelijker voor bezoekers en inwoners. Op een aantal locaties kunnen bezoekers ook kennis maken met onze lokale producten, waardoor het toeristisch-recreatieve aanbod op een mooie manier wordt gepresenteerd.”

Wat is een rustpunt?

Een rustpunt is een plek op een erf of in een tuin waar fietsers en wandelaars kunnen pauzeren. De aanbieders zijn agrariërs of plattelandsbewoners, die trots zijn op hun gebied, eigen erf en/of bedrijf of product. 
Rustpunthouders zijn vooral gastheer en ambassadeur van hun gebied. Op een rustpunt kunnen recreanten zelf koffie, thee of limonade inschenken. Een zitgelegenheid, toilet en oplaadpunt voor elektrische fietsen is ook op de locatie aanwezig.

Ook kan een rustpunt worden gezien als een mini-informatiepunt met bijvoorbeeld folders over het cultuurhistorisch erfgoed, de toeristische plekjes en nabijgelegen horeca in de Hoeksche Waard. De locaties worden aangeduid met een rustpuntenbord, zodat iedereen weet dat er op die plek iets te beleven valt en gastvrijheid geboden wordt.

De locaties in de Hoeksche Waard

Afgelopen jaar konden inwoners en ondernemers hun locatie aanmelden via de website van Stichting Rustpunt. De gemeente en Stichting Rustpunt hebben vervolgens de locaties beoordeeld en gelet op een goede spreiding ten opzichte van elkaar en van bestaande voorzieningen. 

Op de volgende locaties is begin dit jaar een rustpunt gecreëerd: 
Hoeksche Hoeve, Boendersweg 36a in ’s-Gravendeel
Hoeksche Zuivel, Zwanegatsedijk 1a in Maasdam
Boerderij de Kikkershoek, Maasweg 3 in Mijnsheerenland
Bezoekerscentrum Klein Profijt, Zalmpad 11 in Oud-Beijerland
Landgoed Maria Hoeve, Weelsedijk 61 in Strijen
Paardenmelkerij en zorgboerderij Hoeksche Waard, Oudendijk 62 in Strijen
Rustpunt Achter D’n Daik, Zwartsluisje 19 in Zuid-Beijerland.

Op de website van Stichting Rustpunt staat een overzicht van alle rustpunten in Nederland.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant