De beeldbepalende eik in het plantsoen bij de Hertoglaan in Mijnsheerenland. (foto: Arie Pieters/'Fraxinus Excelsior')
De beeldbepalende eik in het plantsoen bij de Hertoglaan in Mijnsheerenland. (foto: Arie Pieters/'Fraxinus Excelsior')

Eik ‘die op reis ging’ genomineerd namens Hoeksche Waard

Algemeen 825 keer gelezen

Mijnsheerenland - De Hoeksche Waard wist de afgelopen zes jaar driemaal de provinciale titel van de boom van het jaar in de wacht te slepen. Dat gebeurde o.a. met de monumentale linde in Mookhoek en twee jaar geleden met de eveneens monumentale rode beuken voor de Greupkerk. Gaat het ook in 2024 weer lukken?

Ook dit jaar doet de Hoeksche Waard namelijk weer mee met deze verkiezing van opvallende bomen ‘met een verhaal’. Dit keer een boom die nog wel te jong is voor het predikaat ‘monumentaal’; Een prachtige, circa 60 jaar oude eik in een plantsoen aan de Hertoglaan in Mijnsheerenland. Deze boom dreigde in de jaren negentig in een ander deel van het dorp tegen de muur van een school te groeien. Maar er waren destijds geen actiegroepen nodig om de eik van de zaag te redden. 
De vroegere gemeente Binnenmaas regelde ‘gewoon’ een verhuizing naar een plantsoen in een (destijds) nieuwbouwwijk zo’n driehonderd meter verderop. En zo werd de eik ruim 27 jaar geleden op een trailer geladen en weer geplant op de plek waar hij nu nog staat, tot tevredenheid van de buurt.
Wat een verschil met de hedendaagse tijd, waarin het nu vrijwel altijd burgers en actiegroepen zijn die beeldbepalende bomen moeten redden. Ook in de Hoeksche Waard. Fraxinus Excelsior, de regionale bomenwerkgroep heeft eind april de nominatie geregeld. Men hoopt overigens dat de eik over twintig jaar het predikaat ‘monumentaal’ kan krijgen.

SBNL Natuurfonds

Het SBNL Natuurfonds heeft het initiatief genomen om ervoor te zorgen dat ook de verhalen achter Nederlandse bomen meer bekendheid krijgen. De jaarlijkse verkiezing van De Boom van het Jaar maakt deel uit van de Europese equivalent Tree of the Year. SBNL Natuurfonds in Leersum neemt dit jaar weer de Nederlandse verkiezingen voor haar rekening. De provinciale verkiezingen worden door een jury aangewezen. 
Bij de landelijke verkiezing, waarbij men nu in het najaar kan stemmen op de twaalf provinciale winnaars gaat het publiek de landelijke winnaar bepalen. Dat gaat middels stemmen via de website of de QR code die o.a. op de flyers van de provinciale winnaars staat.
Mocht de eik in Mijnsheerenland de provinciale titel in de wacht slepen dan hoopt de bomenwerkgroep bij de publieke verkiezing in het najaar uiteraard op veel meer stemmen dan de laatste keren.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant