Leerlingen van de groepen 8 van de basisscholen zijn vrijwel zonder uitzondering heel enthousiast over de pre-vmbo technieklessen op het Actief College. (foto: Hetty van Oijen)
Leerlingen van de groepen 8 van de basisscholen zijn vrijwel zonder uitzondering heel enthousiast over de pre-vmbo technieklessen op het Actief College. (foto: Hetty van Oijen)

Pre-vmbo zeer succesvol in de Hoeksche Waard

Algemeen 1.230 keer gelezen

Oud-Beijerland - In januari 2020 kwam de eerste groep 8’ers naar het Actief College om er in zes dinsdagmiddagen het programma pre-vmbo techniek te volgen. Het waren 75 leerlingen die meteen al in twee groepen gesplitst moesten worden in verband met de veiligheid. Het concept bleek succesvol en inmiddels heeft onlangs de vierde editie plaatsgevonden.

Het pre-vmbo techniek is bedoeld voor leerlingen uit groep 8 met een vmbo-advies. Ze gaan op ontdekkingstocht door drie technische profielen. Bij elk profiel gaan ze twee middagen aan de slag met praktische opdrachten. Jan Vermeulen, docent PIE, is enthousiast over het concept en vooral over de leerlingen: “Die kinderen zijn echt fantastisch; heel leergierig. Bij mij krijgen ze eerst een opdracht om een regenboogbol te maken. De tweede opdracht is het maken van een ‘bibberspiraal’. Geweldig om de reactie van die leerlingen te zien als het uiteindelijk allemaal nog werkt ook.” 

Ook docent M&T Stephan Smits heeft een aantrekkelijk programma voor de leerlingen van groep 8. “Bij M&T krijgen ze diverse opdrachtjes: autowassen en wiel verwisselen bij Mobiliteit en ‘rijden’ met een heftruck in de simulator en pallets inpakken en verzendklaar maken bij Transport. Daarnaast krijgen ze een AR (Augmented reality)-bril op hun neus waarmee ze een echte auto voor zich zien staan in de ruimte waarin ze zijn. Heel bijzonder vinden de leerlingen dat.”

Sterk Techniek Onderwijs

Pre-vmbo techniek is volgens Elise van Eeden, programmamanager STO Hoeksche Waard, alleen mogelijk dankzij de gelden van Sterk Techniekonderwijs. Hierdoor konden drie extra leerkrachten techniek worden aangetrokken én de heftruck simulator en twee AR-brillen worden aangeschaft. 
Elise: “Wij zijn blij dat we drie uitstekende collega’s erbij hebben gekregen die met hun ‘poten’ in het bedrijfsleven staan of daar heel lang in hebben gewerkt én bevoegd docent zijn. Ik ben er van overtuigd dat als de STO-gelden zouden stoppen we dit pre-vmbo programma niet meer kunnen draaien. En dat zou natuurlijk eeuwig zonde zijn, want steeds meer basisscholen in de Hoeksche Waard zijn er enthousiast over.”

Naast dinsdag- ook woensdagmiddag

Dat enthousiasme was aanvankelijk nog niet overal zo groot, vertelt Elise. In de Hoeksche Waard gaat de mond-tot-mondreclame snel. Bij de editie van eind 2022 deden inmiddels bijna alle basisscholen op het eiland mee en waren er maar liefst 150 leerlingen ingeschreven. Dat betekende dat naast de dinsdagmiddag ook de woensdagmiddag werd gereserveerd voor de groep 8’ers. De Hoeksche Waard is een eiland waar nog veel kleine basisscholen bestaan. Zo kan het zijn dat er van een basisschool maar één groep 8-leerling is meteen vmbo-advies. Zo’n kind komt dan alleen naar het Actief College. Elise: “Iedereen komt eigenlijk met eigen vervoer. Soms gewoon met de fiets en soms worden ze gebracht en gehaald door ouders of opa’s en oma’s. De kinderen die alleen komen proberen we zoveel mogelijk bij elkaar in een groepje te plaatsen. Bij de eerste lessen verwelkom ik de kinderen persoonlijk. Ze vinden het allemaal reuze spannend, want ja, zo’n ‘grote school’ is heel indrukwekkend voor ze. Het is mooi om te zien hoe ze in die weken veranderen. De meest verlegen kinderen zie je echt anders worden.” 
Stephan beaamt dit: “Zo’n eerste keer in een technieklokaal maakt behoorlijk indruk op de leerlingen. Daarbij krijgen ze meteen een overall aan wat op zich al heel bijzonder is voor hen. Onze eigen leerlingen van leerjaar 3 en 4 die het betreffende profiel volgen, helpen overigens bij de lessen pre-vmbo. Ze staan er voor in de rij en vragen ‘Meneer, mag ik helpen?’. Zij vinden het geweldig om hun kennis over te dragen aan de kinderen van groep 8.

Handtekening?

Uit een enquête die is uitgezet onder de basisschoolleerkrachten bleek dat zij merken dat hun leerlingen enthousiast terugkomen in de klas. Sommige leerkrachten grijpen dit aan om zelf eens een bezoekje te brengen aan het Actief College. Elise: “Ik ontvang de leerkrachten met veel plezier bij ons. Zo houden we korte lijntjes en kunnen de leerkrachten aan mij aangeven of we bij een bepaald kind ergens speciaal rekening mee moeten houden. Iets dat we graag doen.” 
Na de zes lessen wordt het project feestelijk afgesloten met een bijeenkomst waar de kinderen een certificaat ontvangen dat ze uiteraard officieel moeten ondertekenen. Hierbij worden leerkrachten en familie van de kinderen van harte uitgenodigd. “Erg grappig om dan de reactie te horen van vrijwel alle kinderen ‘maar ik heb nog helemaal geen handtekening!’.”

Het programma pre-vmbo loopt nu voor het derde jaar en er kunnen al voorzichtig conclusies worden getrokken wat betreft de instroomcijfers. Bij het Actief College volgen de eerstejaars alle profielen en kiezen ze in leerjaar 2 voor twee keuzeprofielen. Dit schooljaar heeft bijna 75% van de leerlingen voor de tweede keer keuzeprofiel BWI gekozen. 
Verder zitten in leerjaar vier bij PIE op dit moment 28 leerlingen, terwijl er eigenlijk maar 24 in het lokaal passen. “We groeien, ondanks de nieuwbouw, dus nu al uit ons jasje”, zegt Elise. “Het is echt een enorm succes, want de prognoses lieten iets heel anders zien. De school is gebouwd voor 450 leerlingen en nu al hebben we er ruim 500.”

Naast het pre-vmbo programma organiseert het Actief College eens per jaar, samen met het regionale bedrijfsleven, het Techniekfestival. Hierbij zijn de kinderen van groep 8 van alle basisscholen welkom. In oktober 2022 stond de teller op vijfhonderd kinderen; een absoluut maximum qua organisatie. Ook dat helpt om kinderen enthousiast te maken voor techniek. (bron: website Sterk Techniekonderwijs, tekst: Anke Derkse)   

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant