foto: Arie Kievit
foto: Arie Kievit

100-jarige Kors van der Bijl rijdt nog op een echte scooter

Algemeen 446 keer gelezen

Puttershoek - Korstiaan van der Bijl is op Koningsdag 100 jaar geworden. Op deze feestelijke zaterdag was burgemeester Erik van Heijningen van de partij om hem te feliciteren met deze mooie leeftijd. Namens het gemeentebestuur bracht hij een mooie bos bloemen en een doos bonbons mee. 

De 100-jarige houdt wel van een vrolijke noot. Muziek loopt als een rode draad door zijn leven. Hij heeft bij de fanfare gespeeld, speelde accordeon (ook op bruiloften en partijen) en zong bij een operakoor. Nog steeds geniet hij erg van het luisteren en kijken naar muziek.

Korstiaan van der Bijl is 27 april 1924 geboren aan ‘De Hoffies’ in Puttershoek. Zijn roepnaam is ‘Kors’. Hij groeide op met 2 broers en verhuisde op 4-jarige leeftijd naar de Blaaksedijk. Toen hij 12 was, werkte hij bij ‘ome Arie’ in de tuinderij en bracht hij groente aan huis. Later ging hij werken op de scheepswerf ‘W.H. van der Sluijs’. Daar leerde hij verschillende ambachten. 

Op zijn 27e kwam hij in dienst bij de Suikerfabriek, waar hij zijn vader opvolgde als kraanmachinist en monteur. Dit heeft hij tot zijn 62e jaar gedaan. Na een dienstverband van bijna 40 jaar ging hij met vervroegd pensioen. Korstiaan was ook actief als bedrijfs- en vrijwillige brandweer.

Samen met zijn vrouw Ine Quist kregen zij 4 kinderen, 10 kleinkinderen en 12 achterkleinkinderen. Vooral na zijn pensioen gingen zij door Europa reizen. Sinds 14 jaar is meneer weduwnaar.

Midden in het leven

Ondanks zijn hoge leeftijd is hij in zeer goede lichamelijke en geestelijke gezondheid. Meneer woont zelfstandig in Putterhoek en maakt pas sinds een jaar gebruik van de wekelijkse thuiszorg. Hij staat nog midden in het leven en is zeer geïnteresseerd in hoe het gaat met familieleden en andere naasten. Hij staat bekend als ‘opa pepermunt’: als je op bezoek komt, mag je altijd een grote Wilhelmina pepermunt pakken. Hij geniet erg van eten en kookt nog vaak zijn eigen prakkie. Hij houdt erg van zoetigheden, zoals gevulde koek en chocolade.

Nog steeds op zijn scooter rijden

De 100-jarige heeft nog steeds een rijbewijs en heeft als hobby’s rijden op een scooter (geen scootmobiel, maar een ‘echte’ scooter op benzine) en tuinieren in zijn eigen tuin. Hij blijft op de hoogte van sport en actualiteiten door tv te kijken en het nieuws te volgen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant